Plodovi opuncije (Opuntia ficus-indica), poznane tudi kot indijska smokva, so sladkega in osvežujočega okusa.
Opuncija je v prehranski režim čiščenja organizma in pomlajevanja v programu “Aktivne počitnice in zdrav življenjski slog na Kreti” vključena tudi zato, ker povečuje občutek sitosti in preprečuje zastajanje tekočine v telesu, kar občutno pripomore k izgubi odvečne teže.
Poleg tega opuncija vsebuje izjemen nabor primarnih metabolitov:
– čreslovine, ki delujejo kot adstringens (zožujejo površinske žile prebavil in s tem preprečujejo vnetja), koagulirajo vrhnje sloje sluznice prebavil in ustvarjajo zaščitno plast, ki varuje globje sloje pred poškodbami in vnetji. Preprečujejo zaprtje, obenem pa so tudi antidiaroik. Znižujejo pa tudi raven holesterola in sladkorja.
– sluzi, ki delujejo kot emolienti (mehčalci), vežejo vodo v črevesju in ustvarjajo sluzast gel, ki prekrije in varuje sluznico prebavil.
– pektine, ki znižujejo raven krvnega holesterola na ta način, da v črevesju povečajo viskoznost, s čemer se zmanjša absorbcija holesterola. Vežejo tudi težke kovine, zavirajo rast tumorjev in prispevajo k boljši presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.
– magnezij in kalij, ki sta pomembna za ohranjanje zdravega srca in ožilja, mišic ter živčnega sistema.
– kalcij, ki omogoča ohranjanje optimalnega stanja kostne mase in preprečuje nastanek osteoporoze.
– vitamine C, A, vitamine skupine B in železo, ki zagotavljajo močno podporo našemu imunskemu sistemu.
Ker opuncija raste v sušnih in vročih predelih, je morala za svoj obstoj razviti tudi t.i. sekundarne metabolite, ki delujejo kot rastlinski imunski sistem. Plodovi opuncije so zaradi visokih vsebnosti sekundarnih metabolitov zato odlična podpora tudi našemu imunskemu sistemu, zlasti še jeseni, ko imunski sistem običajno oslabi.
Maria Ana Kolman