KRETA: aktivne počitnice in zdrav življenjski slog, jesen 2024

 KRETA: aktivne počitnice in zdrav življenjski slog

Program aktivnih počitnic na Kreti je fitoterapevtka Maria Ana Kolman dopolnila s profesionalnim programom za obnovitev in krepitev zdravja v smislu pravilnega delovanja biokemijskih procesov v organizmu, s programom čiščenja organizma in pomlajevanja telesa s pomočjo različnih tehnik za vzpostavljanje harmonije telesa in duha. Ambasadorka zvoka Gaja Klas pa bo program obogatila s celostno uglasitvijo telesa, uma in duha.

Program vodi poznavalka antične in sodobne Grčije, prof. grščine Nina Klakočar Teršek, ki so jo Grki poimenovali kar po grško Ninaki.  Predstavila nam bo grško in kretsko zgodovino, mitologijo, umetnost, običaje in nas naučila tudi nekaj grščine.

Program »Aktivne počitnice, zdrav življenjski slog in pomlajevanje« tako vključuje:

–  oddih v neokrnjeni naravi peščene obale blizu Paleochore in zalivov Elafonisi, Anidri, Balos, Viena, Lisos in Stavros,

    ki sodijo med najlepše zalive na svetu

–  treking po najjužnejši evropski pešpoti E4 po južni obali Krete

–  ogled kulturno-zgodovinskih znamenitosti Krete 

–  spoznavanje grške zgodovine, tradicije in mitologije

–  literarni dan na plaži »Grk Zorba«: predstavitev knjige »Grk Zorba« Nikosa Kazantzakisa,   

   tečaj plesa sirtaki ob glasbi Mikisa Theodorakisa

–  povezovanje z energijami zemlje, vode, sonca in zraka ter t.i. tehnike kozmoenergetike

   kot je npr. »sončni veter« (40 min pred sončnim vzhodom in 40 min pred sončnim zahodom)

–  tehnike pomlajevanja celic s pomočjo naravnih protokolov (piling, masaža, limfna drenaža,

    različne tehnike dihanja, hoje in preproste vaje za krepitev lokomotornega sistema)

–  spoznavanje pomena osame (vsak dan 2 uri v naravi, tudi v apartmaju je vsak sam)

–  vaje za boljše videnje brez očal in tehnike za odpiranje tretjega očesa

–  tibetanske vaje za ženske in za moške

–  šolanje »Fitoterapija v domači lekarni«

–  protokole fitoterapevtke Marie Ane Kolman za razbremenitev imunskega sistema (razparazitenje in razstrupljanje); za krepitev imunskega sistema (z naravnimi adaptogeni in imunomodulatorji); za pravilno delovanje vseh vitalnih organov in endokrinih žlez ter za uravnavanje metabolizma in posledično zdravo hujšanje. Fitoterapevtski protokol vsebuje  divje ali ekološko pridelano sadje, zelenjavo in zelišča z južne Krete.

Profesionalni protokol zagotavlja popolno očiščenje organizma in izgubo teže od 4 do 5 kg v 10-ih dneh. Prehranski režim sestavlja 8 različnih obrokov: čaje, smutije in zelenjavne juhe, ki jih pripravlja kuharski mojster Korl Teršek.

– celostno uglasitev telesa bo izvajala ambasadorka zvoka Gaja Klas, ki nas bo razvajala z bogato paleto blagodejnih zvočnih frekvenc, obogateno z znanjem kitajske metafizike in telesne psihologije. Naučili se bomo samomasaže po meridianih, kar bo telesu omogočilo optimalno absorbcijo holističnega zvoka ter integracijo vsega doživetega.  Z zvokom in preprostimi vajami bomo odpravljali blokade in negativne vzorce ter prepoznali in aktivirali naše notranje potenciale neskončnih možnosti. Možne so tudi individualne obravnave.

V protokol so vključeni:

– čaji: kretski planinski čaj (sideritis syriaca – malotiras), polaj (mentha pulegium), grški žajbelj (salvia triloba / fruticosa), grški gorski čaj (sideritis scardica), melisa (melissa officinalis), limonina verbena (aloysia citrodora), dobra misel (origanum vulgare), lovor (laurus nobilis), kretska ditanija (origanum dictamnus) in brškin (cistus creticus)

– sadni smutiji: limona, pomaranča, jabolko, granatno jabolko, ananas, kivi, jagode, nektarine, banana in opuncija (Opuntia ficus-indica)

– zelenjavni smutiji: paradižnik, zelena, peteršilj, divji bodičasti radič (Cichorium spinosum), bazilika, majaron, šetraj, rožmarin, timijan 

– zelenjavne juhe: paradižnik, zelena, artičoka, korenje, paprika, brokoli, cvetača, melancani, bučke, zelje, fižol, grah, česen, čebula, peteršilj in lovor.

Protokoli:

zjutraj:

– 2 stroka sesekljanega česna in 1 dcl sirotke – za razparazitenje

– 2 dcl čaja iz brškina (cistus creticus) – za popolno razstrupljanje

– 5 dcl smutija (zelena, peteršilj, jabolko) – za razgradnjo maščob

dopoldan:

– 5 dcl smutija iz paradižnika, bazilike, majarona, šetraja, rožmarina in timijana

opoldan:

– zelenjavna juha  

popoldan:

– 5 dcl zelenjavnega smutija

zvečer:

– 5 dcl sadnega smutija

– 2 dcl čaja (mešanica)

Program po dnevih:

1. dan

Polet z letališča Brnik proti Heraklionu ali direkten let z Dunaja v Hanijo, transfer do Paleochore, namestitev v apartmajih 100 m od morja.

2. dan

Oddih na obali, kopanje, spoznavanje s tehnikami pomlajevanja, sprehod po peščeni obali.

3. dan

Transfer v zaliv Elafonisi ali na Balos, kopanje in sprehodi po zalivu.

4. dan

Treking do zaliva Viena z ostanki antičnega svetišča, oddih na plaži, plavanje, tehnike prepoznavanja in uglaševanja z naravnimi energijami.

5. dan

Celodnevni izlet: Ano Vouves (najstarejša oljka na svetu), Stavros (plaža Zorba) in Hania (ogled mesta in etnografskega muzeja).

6. dan

Oddih na obali, kopanje, sprehodi, tehnike pomlajevanja, zvečer kulturni program z grško glasbo in plesi.

7. dan

Treking po E4 v Lisos, ogled antičnega arheološkega najdišča: Asklepijevo svetišče, rimska nekropola in terme, odeon in zgodnji bizantinski cerkvi.

8. dan

Oddih na plaži, kopanje, treking po obali, tehnike povezovanja z naravnimi energijami.

9. dan

Treking do soteske in zaliva Anidri, oddih, kopanje, na povratku ogled mesta Paleochora.

10. dan

Pozno zvečer transfer na letališče in polet proti domu.

V tem času so temperature na Kreti od 25-300C, temperatura vode pa od 20-230C.

Pridržujemo si spremembo programa v primeru ugodnejših letalskih povezav ali zaradi želja udeležencev.

Termini:
11.10. – 20.10. 2024
25.10. – 3.11. 2024
8.11. – 17.11. 2024

Cena programa: 2150 €

Minimalno število oseb v skupini: 8 največje število oseb v skupini 14

CENA VKLJUČUJE

  • povratne letalske karte na Kreto (eventuelno prevoz na Dunaj)
  • vse letališke pristojbine
  • svetovanje in pomoč pri pripravi na potovanje
  • organizacijo in slovensko spremstvo na poti
  • hrana kot je predvidena po programu
  • namestitve v nadstandardnih apartmajih (vsak udeleženec ima svoj apartma)
  • DDV

Organizator potovanja: Lifetrek d.o.o., www.lifetrek.si

Prijave
lifetrek.travel@gmail.com, 040 508 852,
info@sebur.si,  www.sebur.si, 041 704 014

Odlomek s potopisa po Kreti

Na južni obali Krete je zaliv Limnaki, v zgodovinskih virih imenovan Viennos. Do tja je dve uri pešačenja po najjužnejši evropski pešpoti E4 od Paleohore in Kondurasa do Elafonisija – sprva ob obali, potem navkreber po pobočju do sedla in po strmem pobočju navzdol do zaprtega zaliva. Z morske strani je viden le del zaliva z manjšo peščeno plažo. Na skritem zahodnem delu zaliva pa so na obali in v morju ohranjeni starodavni kamniti artefakti.

Z Nino sva ta zaliv odkrili že januarja. Pogled s hriba nad zalivom na skrito laguno s smaragdno zelenim morjem in tamariskami naju je prevzel. Ko sva se spuščali po strmini, sem dobila občutek, da prehajava skozi pas energijskega polja, ki deluje kot zaščita tega skrivnostnega zaliva. Podoben občutek sem imela na Altaju pri vstopu na področje Šambale. Na taka področja pridejo lahko le izbranci, ostalim je vstop onemogočen: pojavijo se lahko glavoboli, trenutna slabost, težave z dihanjem, vrtoglavica ali celo hipna pareza. V strokovni terminologiji so takšna mesta imenovana “mesta moči”. Gre za izjemno močno energijsko delovanje zemeljskega elektromagnetnega polja, ki deluje na razširitev zavesti in kot t.i. “kvantna radirka” očisti človekovo energijsko polje ter s tem omogoči človeku duhovno evolucijo skladno z univerzalnimi zakoni.

Na zahodnem delu zaliva je viden tloris velike stavbe, na obali ležita dva fragmenta stebrov iz različnih kamnin, v vodi pa so vidni ostanki keramike. Verjetno je bilo tu nekoč svetišče, saj je znano, da so bila svetišča postavljena na posebno močnih energijskih mestih. V tem svetišču naj bi se opravljale molitve in daritve pred in po uspešni plovbi.

Nina je profesorica klasične in moderne grščine, odlična poznavalka grške zgodovine, mitologije in kulture, pa vendar ni uspela nikjer najti podatkov o tem skrivnostnem mestu.

Zaliv je sicer z imenom Viennos omenjen v starorimskem periplusu Stadiasmus Maris Magni

(starogrško:  Σταδιασμός ήτοι περίπλους της μεγάλης θαλάσσης) nepoznanega avtorja.  Periplus ali periplous je rokopisni dokument s podatki o obalah Sredozemskega morja, razdaljami med pristanišči in navodili za plovbo. Besedilo se je ohranilo kot del Hipolitove kronike, datirane leta 235 našega štetja v fragmentarnem kodeksu unicus, prepisanem v Konstantinoplu sredi X. stoletja. Glede na lego je moč sklepati, da je bil zaliv pred potresom tudi varno in pred vetrovi dobro zaščiteno pristanišče. 

Thomas Abel Brimage Spratt (1811 – 1888), angleški viceadmiral, geolog in hidrograf je zaliv leta 1865 opisal v svojem delu Potovanja in raziskave na Kreti, kjer je razvaline opredelil kot ostanke cerkve.

Arheolog Luigi Savignoni (1864-1918), eden prvih raziskovalcev predhelenskega obdobja na Kreti, se je skupaj s profesorjem za staro zgodovino na Rimski Univerzi Gaetanom De Sanctisom (1870-1957) posvetil metodičnemu študiju tal in najdb zahodnih kretskih provinc. 

V katalogu arheološke zbirke Krete je o Viennosu zapisal: “Vidni so tlorisi velike zgradbe in sledovi druge, skupaj s petimi fragmenti stebrov in dvema marmornima korintskima kapiteloma, vsi pa so močno erodirani. Stavba pokriva velik del peščene plaže navzdol v vodo, vendar ne sega do pobočja. Dejansko je mogoče videti veliko erodirane keramike, močne zidne temelje in nekaj raztresenih fragmentov stebrov. Omejen obseg ostankov, ki so verjetno pripadali pomembnim stavbam, morda namiguje na versko središče v času pozne antike od 3. do 4. stoletja.”  

Svetišče je bilo uničeno leta 365 v silovitem potresu, ko se je jugovzhodni del Krete dvignil za 9 m, kar je povzročilo močan cunami, ki je opustošil številne obale vzhodnega Sredozemlja, prav posebej pa Aleksandrijo.

“V sodobnih monografijah o Kreti Viennos ni omenjen. Tudi v turističnih vodnikih ga ni najti, čeprav leži ob znameniti pešpoti E4,” je razočarano ugotavljala Nina.

“Nina, nobena pot v Šamablo ni označena na zemljevidu. Tja pridejo le izbranci, ker jih Šambala sama pokliče!” sem ji razložila.

V tišini sva sedeli vsaka na svojem kamnitem stebru in analizirala občutke v telesu.

“Sploh ne bi šla nazaj, tako prijetno je tukaj, neka posebna milina …”, je čez nekaj časa rekla Nina in se medtem zleknila na ležeč steber.

“Ja, mehkoba in milina, ampak počakaj še malo, pa te bo po vsem telesu pričelo pikati, ker bo energija prebila vse energijske blokade v tvojih energijskih centrih, neovirano stekla po hrbtnenici in se z veliko močjo razpršila po živčevju”, sem ji napovedala. Mene je že pošteno “pikalo” in vedela sem, da bo vsak čas tudi Nina postala precej naelektrena. Ko se v tako močnem energijskem polju zgodi preboj, traja le nekaj minut, da se energija porazdeli po telesu in ko je telo prejelo vso potrebno količino energije, se tok samodejno prekine.

Ta zaliv ima magično moč in nekoč je bilo tam zagotovo svetišče. Kot vsa sveta mesta je zaščiteno z nevidnimi “čuvaji praga”, ki dovolijo vstop le redkim.  

Pred leti je v bližnjo Paleohoro prišel nek nemški turist. Pozneje se je izkazalo, da je bil v resnici arheolog, iskalec zakladov. O razvalinah v Viennosu je prebral v delu Geographi Graeci Minores, ki ga je leta 1855 objavil nemški klasični filolog in paleograf Karl Müller. Ker je zaliv težko dostopen po kopnem, je pri domačinih najel čoln za ribarjenje. Seveda ni ribaril, ampak je nameraval s čolnom odvažati iz zaliva artefakte, ki so ležali le nekaj metrov pod vodo. Ujeli so ga in mu prisodili osemnajst let ječe.  

Medtem ko je bilo svetišče v antičnih vodnikih (periplousih) označeno prav z namero, da so mornarji našli pot v zaliv Viennos, ga sodobni GPS ne zasledi,  verjetno namerno prav zato, da ga ni moč najti in da ohrani svojo magično moč za tiste, ki so tega vredni.

Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh