zapis 9.3.2020

Takole je bil videti Altaj iz zraka v začetku februarja. Sibirska zimska pokrajina, zasnežena prostranstva in modrina neba do obzorja.
Ob prihodu v Rusijo me je na moskovskem letališču Domadedovo že v začetku februarja, ko je bil corona virus le na Kitajskem, presenetila zaščita vseh zaposlenih na letališču z maskami in rokavicami.

Celo policist na vstopni obmejni kontroli, ki sicer sedi v posebnem zasteklenem prostoru, je moj potni list in vizum pregledoval z masko na obrazu in rokavicami na rokah.
Še bolj presenečena sem bila na Altaju. V glavnem mestu Gorno Altajsku so bili vsi uslužbenci, ki imajo stike s strankami, pravtako v maskah in rokavicah. Celo bančna uslužbenka za zasteklenim bančnim okencem…Namen mojega službenega potovanja na Altaj je bil sprva prilagoditev embalaže in deklaracij proizvodov sibirske fitoterapije na EU zakonodajo. Pri nekaterih je bilo potrebno spremeniti navedbe o delovanju, izločiti logotip 
 “Энергия здаровой жизни“ (Energija zdravega življenja), ker je to po mnenju naših inšpekcijskih služb nedovoljena zdravstvena trditev, iz opisov izdelkov umakniti vse besede, ki se nanašajo na zdravje itd. Ker postajajo proizvodi sibirske fitoterapije vse bolj zanimivi tudi za Evropo, sem pri pristojnih ruskih službah pridobila tudi certifikate in ostale dokumente, ki dokazujejo ustreznost proivodov glede na zahteve EU, laboratorijski analize in izjave o varnosti za potrošnika. Toda, v času mojega bivanja na Altaju, so surovine za proizvode, ki so imunostimulatorji in adaptogeni, dobile z uredbo RS status strateških surovin. Zaradi možne ogroženosti nacionalnega zdravja je nekaj dni pred mojim prihodom na Altaj Mongolija že prepovedala izvoz mumije s področja mongolskega Altaja.   Zaloge mumije na ruskem Altaju so že precej izčrpane, menda je imajo le še okrog 25 t, kar je občutno premalo za samo Rusijo.
Med strateško pomembne surovine sodijo poleg mumije tudi čaga, rožni koren, elevterokok, cordyceps in reishi. Glede na zagotavljanje zaščite nacionalnega zdravja  bodo potrebe po teh surovinah zagotovo večje od količin v naravnih rastiščih. V Rusiji večina prebivalstva za krepitev imunskega sistema še vedno posega po proizvodih tradicionalne medicine, ki imajo preizkušen učinek in so v uporabi tako za preprečevanje kot tudi za zdravljenje akutnih in kroničnih bolezni.   

Ogroženo nacionalno zdravje je v zadnjih dneh stopilo v ospredje javnosti in tudi politike. Ob vsem dogajanju postaja vedno bolj jasno, da bo za svoje zdravje in zaščito moral vsakdo poskrbeti kar sam. Mnogi me precej zaskrbljeni sprašujejo, kateri proizvodi iz programa  sibirske fitoterapije delujejo na krepitev odpornosti in v primeru okužbe.

Iz vsake klinične prakse je znano, da gredo imunsko kompromitirani ljudje  skozi okužbo veliko težje in ji mnogi podležejo, medtem ko ljudje z močnim imunskim sistemom  lažje prenesejo okužbo ali pa sploh ne zbolijo. Imunski sistem je temelj zdravja. Tudi če zbolimo, nam je naš lastni imunski sistem v največjo pomoč pri ozdravitvi!

Za krepitev imunskega sistema iz programa sibirske fitoterapije priporočam imunostimulatorje in adaptogene kot so čaga, rožni koren in elevterokok v proizvodih ČAGIN ČAJ, ČAGA Z ROŽNIM KORENOM IN ČAGA Z ELEVTEROKOKOM. V času nevarnosti okužbe je priporočljiv protokol 2-3 x dnevno 1 mala žlička v 1 dcl vode ali čaja.
Kot zaščito pred okužbo priporočam ŽIVICO ALI SMOLO SIBIRSKE CEDRE IN MUMIJO.
Z živico si je potrebno vedno pred odhodom od doma naoljiti od znotraj nosnici, kar občutno zmanjša možnost okužbe.
Po prihodu domov pa priporočam spiranje grla in nosnic z rastopino mumije, ki jo pripravimo tako, da v ½ l tople vode rastopimo ½ male žličke mumije.
Poleg tega v času nevarnosti okužb vsak dan uživajte večje količine jagodičevja. Plodovi so izjemen vir zaščitnih bioaktivnih sestavin, listi jagodičevja vseh vrst pa nepogrešljiva sestavina zdravilnih čajev.


Ob vsem dogajanju in paniki, ki je vedno vzrok mnogim nerazumnim dejanjem, pa ohranite tako zdravje kot tudi zdrav razum. Živimo v času, ko je marsikaj narobe, prav stanje obsednega stanja ob aktualnem virusu to zelo jasno kaže. Vsak dan na svetu zaradi lakote umre 20.000 otrok!!! Svetovna zdravstvena organizacija ob tem  ni razglasila izrednega stanja kot ob pandemiji s Corona virusom.  Ob vseh dobičkih svetovnih korporacij  in bank tudi noben sistem ni uvedel obdavčitve bogatih v namen pomoči revnim, ki umirajo od lakote.  Menda naj bi bili enaki pred bogom, verjetno pa se to zgodi šele po smrti. Sicer pa za bogati svet veljajo drugačna etična načela: v bogatem svetu se zaradi širjenja virusa, ki je le ena oblika gripe, izvajajo ukrepi pandemije in v ozadju kujejo dodatni dobički, v revnem svetu pa od revežev pač ni nobenega dobička.

Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh