SMOLA SIBIRSKE CEDRE ali ŽIVICA

sibirske cedre

Že v tradicionalni medicini je bila smola sibirske cedre cenjena kot močan antiseptik – preprečuje namreč okužbe na ta način, da v krvi sproži povečano tvorbo levkocitov, ki uničujejo viruse, s katerimi se človekov imunski sistem neprestano spopada in pri tem izgublja energijo, ki jo organizem sicer potrebuje za svojo primarno sposobnost samozdravljenja.  Če je energijski potencial prenizek, je to delovanje onemogočeno. Smola sibirske cedre omogoči vsem žlezam in organom, da delujejo močneje in bolj kakovostno, s čimer se vzpostavi tudi proces regeneracije vseh celic in tkiv v organizmu. Obenem se organizem očisti vseh toksinov, ki zavirajo normalno delovanje celice. Pod vplivom smole sibirske cedre pa se sproži tudi obnova celic jeter in trebušne slinavke, normalizira pa se tudi delovanje ledvic in žilnega sistema, ki postane bolj elastičen, zato se posledično tudi normalizira tlak.

Redno uživanje smole sibirske cedre vzpostavi zaščitno delovanje celic, izboljšuje periferni in možganski krvni obtok, deluje na prehodnost in elastičnost krvnih žil in normalizira arterijski tlak. Tkivom in organom zagotavlja dobro oskrbo s kisikom, spodbuja nastanek novih celic (zato deluje pomlajevalno), ureja presnovo maščob, kar je zelo pomembno pri pravilnem hujšanju, čisti kri in jetra, ščiti kožo pred škodljivimi dejavniki okolja in jo naredi prožno. 

Kapljica smole sibirske cedre, ki jo damo tik pred spanjem pod jezik, deluje kot  adaptogen, poleg tega pa s svojim oživljajočim delovanjem omogoči vsem žlezam in organom, da delujejo močneje in bolj kakovostno, s čimer se vzpostavi tudi proces regeneracije vseh celic in tkiv v organizmu. Smola sibirske cedre deluje na celični ravni, kar ima za posledico vzpostavitev kromosomskega ravnovesja. Izjemnega pomena je smola sibirske cedre pri onkoloških bolnikih, ker odpravlja škodljive posledice obsevanj in kemoterapije. 

Rusko ime živica za smolo sibirske cedre je izpeljanka iz staroslovanskega besednega korena živ, kar pomeni življenje. Beseda tako nazorno izraža  delovanje živice ali smole sibirske cedre – vračati življenje ali oživljati, naj gre za  oživljanje poškodovanega tkiva, za rane ali pa za druga bolezenska stanja.

Prebivalci Sibirije so smolo sibirske cedre od nekdaj uporabljali za zdravljenje ran, ureznin in opeklin. V veliki domovinski vojni je bila smola sibirske cedre nepogrešljivo zdravilo za strelne rane. Ob pomanjkanju ustrezne medicinske opreme in zdravil se je izkazala kot izjemno antiseptično, anestetično in celiteljsko sredstvo, ki je učinkovalo celo kot zdravilo za gangreno. Ranjeni vojaki so s pomočjo smole sibirske cedre ne le preživeli, ampak tudi hitro okrevali.

Pri težkih bolezenskih stanjih in pri terapijah, ki so usmerjene v hitro korekcijo okvarjenih celic, se uporablja smola sibirske cedre v višjih koncentracijah, vendar le 2 do 3 kapljice, ki jih damo pod jezik. Smola sibirske cedre je običajno v obliki balzama razredčena z oljem iz oreškov sibirske cedre. Če želimo koncentracijo zmanjšati, lahko sami razredčimo balzam smole z ustrezno količino kateregakoli hladnostiskanega olja po sledeči recepturi:

5% koncentracija:

10 ml 70% živice +  130 ml olja    

10% koncentracija:

10 ml 70% živice in 60 ml olja

15% koncentracija:

10 ml 70% živice + 36,6 ml olja

20% koncentracija:

10 ml 70% živice + 30 ml olja

Uporaba smole sibirske cedre:  

Revmatizem, osteohondroza, išias, revmatoidni artritis: masaža s 5% balzamom smole sibirske cedre. Pri hujših oblikah uporabljamo obkladek s 20% balzamom.

Angina: obkladek 20% balzama smole sibirske cedre na vrat,3 – 5 kapljic 5% balzama v grlo

Gripa: masiranje prsi, hrbta, nog, rok in biološko aktivnih točk okrog nosu s 20% balzamom. V usta in nos je potrebno vnesti 3 – 5 kapljic 5% balzama. Sibirski zdravilni napitek, imenovan antigripin: 100 g medu, 100 ml 5% balzama smole sibirske cedre, 100 g vodke!

Bronhitis, bronhialna astma, traheitis (vnetje sapnika), laringitis (vnetje grla), pharyngolaryngitis (vnetje grla in žrela): masaža vratu, hrbta in prsi z 20% balzamom. Peroralno (skozi usta) 4 – 10 kapljic 5% balzama

Sinusitis in izcedek iz nosu: 1 kapljica 20% balzama v vsako nosnico in masiranje biološko aktivnih točk ob nosu.

Opekline in ozebline: 5% balzam nanesemo na gazo in položimo na prizadeto mesto, obkladek menjamo na 4 ure.

Sončne opekline:  s 5 % balzamom namažemo kožo in s tem znatno ublažimo bolečine in preprečimo nastanek mehurjev

Opekline z vrelo vodo: namažemo poškodovano kožo z 20% balzamom

Rane: mažemo z 20% balzamom dokler se rana ne zaceli. V večini primerov ni brazgotin.

Krvni tlak: klinične študije so pokazale, da uživanje 5% balzama normalizira krvni tlak – zniža visokega in dvigne nizkega. Pri tem je potrebno balzam uživati v sledečih količinah: 1.teden 1 x dnevno 3 kapljice, 2.teden 2 x dnevno 3 kapljice, 3.teden 3 x dnevno 3 kapljice, 4.teden 3 x dnevno 4 kapljice, 5.teden 3 x dnevno 5 kapljic.

Paradontoza: masaža obolelega predela z 20% balzamom nekajkrat na dan.

Herpes, ekcemi, akne, glivice: nanos 20% balzama 2 x dnevno

Angina pektoris, aritmije, tahikardije: v primeru napada je potrebno na dlan nakapati 10-15 kapljic 5% balzama in masirati področje srca. Preventivno: masaža s 5% balzamom in 1 x dnevno popiti 5 kapljic v 1 dcl vode.

Nevrovegetativna distonija, endoarteritis,multipla skleroza: klinične študije so potrdile izjemen uspeh pri zdravljenja teh bolezni pri uživanju smole sibirske cedre spomladi in jeseni: 5 – 10 kapljic 5% balzama 3 x dnevno in masaža udov z 20% balzamom.

Vnetje živca trigeminusa: masaža 3 x dnevno z 20% balzamom in uživanje 3 – 5 kapljic 5% balzama 3 x dnevno. Čas zdravljenja je 7 dni, pri zastareli bolezni pa 2 meseca.

Kolitis, gastritis, hepatitis, holecistitis,enterokolitis: za obnovo črevesne flore in odpravljanja dizbakterioze, ugodno deluje tudi na želodec, črevesje, jetra in ledvice: 1.teden: zjutraj na tešče vsaj 15 min pred zajtrkom 5 kapljic 5% balzama. 2.teden: 5 kapljic od 7-9h, 5 kapljic od 12-13h, 5 kapljic od 18-20h, 3.teden: 7 kapljic v zgoraj navedenih terminih 4.teden: 10 kapljic v zgoraj navedenih terminih

Ledvice in mehur (kamni in pesek): 3 x dnevno 10 – 15 kapljic 5% balzama, prvi odmerek naj bo obvezno zjutraj na tešče.  

Jetra in žolčnik: 10 dni na tešče 10 kapljic 5% balzama

Adenom prostate: obkladek 5% balzama na predel presredka in tampon z 20% balzamom v danko.

Hemeroidi: tampon z 20% balzamom v danko

Bolečine hrbtenice: obkladek 20% balzama na obolele predele

Glavobol: masiranje bolečega predela glave in napitek 10 kapljic 5% balzama v 0,5 dcl vode

Preobremenjenost in utrujenost: bombažno krpo namočimo v vodno raztopino z 20% balzamom, povijemo noge in počivamo nekaj ur.

Depresija, tesnoba, razdražljivost: kot izvrstno poživilo deluje napitek    1 – 2 kapljici 5% balzama v 1 dcl vode – 4 x dnevno.

Ženske bolezni: tampon s 5% balzamom 10 dni na mesec.

Pomanjkanje mleka pri doječih materah: 3 – 5 kapljic 5% balzama dnevno – spodbuja nastajanje mleka in obenem vpliva na večjo odpornost pri dojenčkih.

Potenca: 5 – 7 kapljic 5% balzama dnevno

Kozmetika: 5% balzam smole sibirske cedre in olja iz oreščkov sibirske cedre čisti, obnavlja in osveži kožo, ter jo ščiti pred staranjem. Smola sibirske cedre krepi tudi lase, odpravlja cepljenje in krhkost las: 1 malo žličko 5% balzama pomešamo v 2 dcl vode in speremo lase.

Masaža telesa: masaža telesa po topli kopeli s 5% balzamom povečuje vitalnost vseh organov in daje občutek svežine in lahkotnosti.

Preventiva: V času nevarnosti okužb se priporoča kot enostavna in zanesljiva zaščita: v vsako nosnico nanesemo kapljico smole sibirske cedre. Zaradi vsebnosti fitoncidov, naravnih baktericidov s protivirusnim in protimikrobnim delovanjem, se s tem prepreči možnost okužbe.

Košarica
Na vrh
Na vrh