FITOTERAPIJA ZA ZDRAV IN MLADOSTEN VIDEZ

Pogosto je slišati, da ženske nerade izdajo skrivnosti svojega zdravega in mladostnega videza. Pa vendarle so in smo tudi izjeme, ki svoja znanja in izkušnje delimo. Ko sem pred leti odhajala v Novosibirsk na šolanje k Valio Ramiri, sem si svojo učiteljico pri dobrih šestdesetih letih predstavljala letom primerno in že nekoliko postarano. Ob srečanju pa sem ugotovila, da je ta ženska nekako brezčasna. Videti je bila kot pri štiridesetih! Kasneje mi je povedala, da za svoje telo poskrbi kar tako, mimogrede: zjutraj se kopa v mrzli vodi, dela tibetanske vaje za ženske, za nego obraza uporablja sladko smetano in čagin frogurt, za nego telesa hladno stiskana sibirska olja, vsak dan se savna v fitobočki, za zajtrk je kašo, zvečer pa popije kozarec mleka z medom.

V zakladnici ljudskega zdravilstva imamo poleg nasvetov za preprečevanje in zdravljenje bolezni tudi mnogo nasvetov za mladosten videz v pozno starost.

Star slovanski recept ljudskega zdravilstva za lepo kožo, lase in nohte, pa tudi za dobro prebavo je nadvse preprost, pa vendarle učinkovit: zvečer v 1 dcl mlačne vode namočimo 1 žlico surove prosene kaše in to zjutraj na tešče popijemo oz. pojemo. Rezultati so vidni že po dveh tednih: lepa koža, čvrsti nohti, močni in gosti lasje. Recept je lahko nadvse dobrodošel tistim, ki imajo redke in tanke lase ali pa probleme z izpadanjem las. Dva tedna po rednem uživanju tega protokola bodo na lasišču že vidni na novo zrasli lasje (kot puhek). Prosena kaša naj bo ekološko pridelana. Jaz jo kupujem v Vili naturi (https://vila-natura.si/trgovina).

Čagin ekstrakt – za pomlajevanje kože in »likanje gub« 

Zelo enostavno sredstvo s takojšnjim učinkom je t.i. »čagin frogurt«. Izraz je uvedla znamenita moskovska kozmetičarka Arina Zalotuhina Noel, ki je s svojo naravno kozmetično linijo zaslovela tudi v Franciji. Zalotuhina pri svojih tretmajih uporablja maske iz iker in zdravilnih zelišč, ter čagin frogurt.

Znano je, da je čagino ledeno kozmetično masko uporabljala tudi ruska cesarica Katarina II., ki je slovela po svoji lepoti in mladostni koži tudi v visoki starosti.  Čagin ekstrakt in jogurt (ali kefir) zmešamo v razmerju 1:1. Prelijemo v modelčke za ledene kocke in zamrznemo. Z ledeno kockico si zvečer osvežimo obraz, ne spiramo, pustimo čez noč in se zjutraj umijemo. Koža bo mehka, zdrava in sveža, gube pa »polikane«.

Olje Altajska princesa – za mladostno, zdravo in lepo porjavelo kožo.

V olju Altajska princesa sta med drugimi sestavinami tudi olje sibirske cedre in olje rakitovca, ki veljata za odlično kozmetično sredstvo – koža že po prvi uporabi postane mehka in sveža, z redno uporabo pa se zgladijo tudi gube.  

Enkrat tedensko uporabimo tudi peeling: na drobno naribamo skorjo limone, jo posušimo in dodamo v količino ene žlice ali 15 ml olja Altajska princesa.

Naravna zaščita in nega pri sončenju: če telo pred sončenjem naoljite z oljem Altajska princesa, bo koža zaščitena pred opeklinami in izsušitvijo, s čimer boste preprečili tudi neprijetno luščenje kože. Lepo, zdravo, bronasto barvo kože pa boste ohranili pozno v jesen.

Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh