Fitoterapija za obnovitev hormonskega ravnovesja

Fitoterapija in tradicionalna medicina ponujata veliko receptov za uravnano sproščanje hormonov v telesu. Fitohormoni so derivati rastlin, ki imajo ob vstopu v človeško telo učinek, podoben naravnim hormonom, vendar nekoliko šibkejši.

Olje črne kumine

Zmanjša raven tesnobe, preprečuje stres, aktivira možgansko aktivnost, odstranjuje toksine iz telesa, normalizira prebavo in raven hormonov.
Protokol: 1 žlička po jedi.

Laneno seme

Vsebuje visoko raven ligninov, po delovanju podobnih estrogenom, ki jih proizvaja telo, in vpliva na hormonsko ravnovesje v času menopavze. Sluz lanu naredi zaščitno plast po črevesni sluznici in s tem izboljša delovanje črevesja, poleg tega pa zaradi vsebnosti omega 3 preprečuje aterosklerozo.
Protokol: 30 dni 2 x dnevno 1 žlička.

Žajbljev čaj

Pomaga pri endometriji in problemih z ovulacijo, kadar zrelo jajčece ne zapusti folikla.
Protokol: pri neplodnosti pijemo 10 dni od konca menstruacije 3 x dnevno 30 ml žajbljevega čaja.

Zeliščna mešanica

Namesto umetnih hormonov se priporača naravno zeliščno sredstvo iz listov poprove mete, koromača, melise, korenin baldrijana, listov ali plodov jagod, lipovih cvetov, za normalizacijo menstrualnega ciklusa pa lahko dodamo še pelin in žajbelj.      
Protokol: čaj pripravimo iz enakih sestavin zelišč kot prevretek, pijemo 2 x dnevno 1 dcl.

Semena piskavice (Trigonella, grško seno)

Semena piskavice delujejo na povečano tvorbo estrogena, pospešujejo laktacijo, imajo protivnetne lastnosti, zmanjšujejo bolečine med menstruacijo, priporočljiva so pri moški neplodnosti in bolezni jeter.
Protokol: 1 žlico semen namočimo v topli vodi, pustimo 10 min in pojemo ter vodo popijemo.

Pesin sok

Pesin sok vsebuje tudi fitohormone, vendar ga je potrebno piti v manjši količini, le 1 dcl dnevno, ker v večjih količinah povzroča krče v želodcu in znižanje tlaka.

Korenine in listi belega petoprstnika (Potentila alba)

Tinkturo pripravimo tako, da korenine in liste belega petoprstnika za 30 dni namočimo v alkoholu, hranimo na temnem, precedimo in pijemo 30 kapljic tinkture dnevno v 1 dcl vode. Priporoča se pri tirotoksikozi – okvari ščitnice. Rastlino za mesec dni namočimo v alkohol, hranimo v temnem prostoru, precedimo in na dan vzamemo 30 kapljic tinkture. Petoprstnik normalizira delovanje ščitnice.
Protokol: 30 dni 30 kapljic tinkture v 1 dcl vode, 15 dnevni premor in po potrebi ponovitev.

Navadna ali poprova meta

Zmanjša količino androgenov (moških spolnih hormonov) in se priporoča ženskam v menopavzi.  
Protokol: čaj poprove mete kot poparek, 2 dcl dnevno.

Dioskorea (divji jam ali svetlobni koren- Dioscorea batata syn. D. opposite)

Vsebuje saponin, ki je podoben živalskemu steroidu, predhodniku hormonov. Pri ljudeh aktivira proizvodnjo pretežno spolnih hormonov, upočasni staranje in okrepi imunski sistem.
Protokol: kot prehransko dopolnilo – nariban kot dodatek solatam in drugim jedem.

Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh