­­­­­­S KONJI POD NAJVIŠJI VRH SIBIRIJE – BELUHO

Čez Tekelju

in spotoma šolanje fitoterapije v naravi

Datumi potovanj

27.6.2022 – 10.7.2022,
23.7.2022 – 5.8.2022,
4.8.2022 – 17.8.2022

CENA: 2998 €

PROGRAM POTOVANJA:

1.dan: LJUBLJANA – MOSKVA – GORNO ALTAJSK

V primeru odhoda  z letališča Ljubljana se zberemo na samem letališču, v kolikor bomo leteli z enega od bližnjih letališč, se zberemo v Ljubljani in se do letališča odpeljemo s kombijem. Letimo do Moskve in od tam v Gorno Altajsk. 

2.dan: GORNO ALTAJSK – KANSKA DOLINA – VERHNIJ UJMON – TJUNGUR – KUČERLA

Pristanemo zgodaj zjutraj. Tam nas bo čakal kombi, s katerim se odpeljemo do 400 km oddaljene vasi Kučerle. Slikovita vožnja po raznoliki pokrajini traja skoraj ves dan: po Čujskem traktu (cesta, ki pelje v Mongolijo – del bivše svilene ceste) do izvira Aržan suj, čez 1700 m visok Semenski preval v Kansko dolino, kjer imamo postanek za kosilo. Nadaljujemo pot čez stepsko pokrajino do Ust Kokse in potem ob Katunu do Tjungura  (v prevodu šamanski boben), nato preko reke v Kučerlo, zadnjo naseljeno vasico pred nenaseljenim območjem okoli Beluhe. Tam nas čakajo domačini in nas pogostijo s tradicionalno  altajsko večerjo. Po večerji se sprostimo v ruski savni in okopamo v Kučerli, ki teče ob naši bazi. Spimo v tradicionalnem altajskem bivališču ailu ali v šotorih. 

3.dan:  KUČERLA – DOLINA REKE AKKEM  

Po zajtrku in pripravi vsega potrebnega za pot zajahamo konje in se odpravimo na pot, ki nas najprej vodi čez prelaz Kuzujak (1513m) in nato v dolino reke Akkem, kjer postavimo tabor, zakurimo ogenj in pripravimo večerjo. (20 km, 6 – 7 ur, 600 m višine)

4.dan: OROKTOJ – TUKMAN

Po zajtrku nadaljujemo pot, sprva zmerno, nato pa vedno bolj strmo navzgor po Katunskem hrbtu. Za nami ostaja sibirski gozd, pred nami pa se odpirajo in razprostirajo prelepi gorski travniki z bujno vegetacijo na pobočju gore Tukman, od koder je čudovit razgled na okoliške vrhove in na Beluho.   Tam na višini 2000m postavimo naš drugi tabor. Pred večerjo nam ostane nekaj prostega časa, ki ga izkoristimo za občudovanje okolice, meditacijo, spoznavanje rastlin in njihove zdravilnosti. (7 ur, 15 km, 900 m višine)

5.dan: TUKMAN –  JEZERO KULDU ČEZTERE AILE  

Po pobočjih gora s čudovitim razgledom nadaljujemo pot do jezera  Kuldu Čeztere Aile in nedaleč naprej ob robu  cedrinega gozda na višini 2000 m postavimo tabor. Okopamo se v čudovitem ledeniškem jezeru. Kot povsod na poti, pijemo zdravilno ledeniško vodo.  (6 – 7 ur, 20 km, 2000 m višine)

6.dan: TABOR – VRH ČERNAJA – TEKELJU – JARLU – AKKEMSKO JEZERO

Pot iz tabora nas vodi čez  vrh Černaja (3019m) in po planoti, ki jo Altajci imenujejo Šamanska planota, od koder se strmo spustimo v dolino k ledeniški rečici Tekelju, na višino 1800 m. Po kratkem počitku pot nadaljujemo preko slikovitega, izredno lepega področja, kjer je domovanje zaščitenega   snežnega leoparda. Pot nam dodatno krasita še dva čudovita slapova. Iz doline Tekelju se  dvigamo proti ledeniku Mansu na greben nad  dolino Jarlu, sledi   spust v dolino Jarlu (po altajsko Vrata bogov), kjer bomo imeli daljši postanek ob šamanskem kamnu, ki je cilj mnogih romarjev iz vsega sveta. Po tem se bomo spustili do Akkemskega jezera ob vznožju Beluhe, kjer bomo na višini 1950 m postavili tabor za naslednja dva dni.  (10 ur, 20 – 25 km, 1950 m višine)

7.dan: AKKEMSKO JEZERO in SEDMERA JEZERA  

Z doline Akkem se bomo strmo dvignili na planoto pod goro Ak Ajuk in si ogledali vseh sedem jezer, ki imajo različne barve. Altajci pravijo, da je to sveto mesto, ki so ga obiskali vsi modreci – Lao Tse, Buda, Mohamed, Kristus in mahatme. Občudovali bomo ledenike nad planoto in čudovito vegetacijo. Popoldan sledi spust v dolino, kjer nas bo čakala večerja in seveda predavanje o pomenu svete gore Beluhe za ljudstva Altaja. Ker imajo Altajci za vsako reko, goro, jezero in drevesa mnogo legend, mitov in pravljic, je naše druženje ob večerih namenjeno tudi spoznavanju te bogate duhovne zakladnice.

8.dan: AKKEMSKO JEZERO IN LEDENIK POD BELUHO  

 Zadnji dan, ki ga bomo preživeli v tem veličastnem okolju, se bomo odpravili do vznožja altajske svete gore Beluhe, mimo kapelice Sv.Mihaela do ledenika, iz katere priteče mogočna reka Akkem. Pod Beluho v osami preživimo nekaj nepozabnih ur. To je naš cilj in čas bomo zato izkoristili za povezavo s sveto goro.

9.dan: AKKEMSKO JEZERO – KARA TJUREK – KUČERLINSKO JEZERO

 Od Akkema se vzpnemo na prelaz Kara Tjurek (v prevodu Črno Srce). Pot je dolga in naporna, prelaz na višini 3060 m pa dosežemo po treh urah.  Razgled z vrha prelaza je pravljičen – od tu je najlepši pogled na vse tri vrhove Beluhe. Po krajšem počitku se strmo spuščamo proti dolini reke Kučerle, ob pravljično lepem Kučerlinskem jezeru postavimo tabor za dva dni.   (10 – 11 ur, 25 km, 2000 m višine)

10.dan: KUČERLINSKO JEZERO

Dan preživimo ob jezeru. Namenjen je  sprehodom, počitku, meditaciji, učnim uram fitoterapije in različnim zdravilnim in sprostitvenim tehnikam.   

11.dan: KUČERLINSKO JEZERO – SKALNI PETROGLIFI

Po zajtrku pospravimo tabor in nadaljujemo našo pot po dolini reke Kučerle. Pot nas dolgo vodi po značilni sibirski tajgi proti mestu našega zadnjega tabora. Po sedmih urah pridemo do cilja, ki se nahaja nekaj sto metrov od znanih skalnih petroglifov in svetega izvira vode Aržan suj. Sveto mesto – Kujlju s petroglifi ali skalnimi poslikavami starimi več kot 5000 let je bilo nekoč obredno mesto in je to posebno energijo ohranilo do danes. Na tem mestu bomo večer preživeli v popolni tišini, ker smo tukaj gostje duhov.  (7 ur, 20 km, 1500 m višine)

12.dan: SKALNI PETROGLIFI – KUČERLA

Zadnji dan potovanja je pot glede na prejšnje dni kratka in razmeroma lahka. Ježo nadaljujemo s spustom ob reki proti vasici  Kučerli. Po štirih urah lepe, slikovite, več ali manj s travniki obdane poti prijezdimo v vas, kjer nas že čaka kosilo. Od kosila do večerje imamo čas za počitek, lahko sprehod do reke Katun ali obisk Tjungura ter pripravo na pot domov. Zvečer nas čaka tradicionalna altajska pogostitev, savna in druženje z domačini, ki nam kot je običaj predajo tudi darila. 

13.dan: KUČERLA – VERHNIJ UJMON – UST KOKSA – GORNO ALTAJSK

Zgodaj zjutraj se poslovimo od domačinov in se s kombijem odpeljemo proti Gorno Altajsku. Na poti se ustavimo v Verhnjem Ujmonu, kjer si ogledamo muzej N.K. Roericha in galerijo kamnov. Nadaljujemo pot do Ust Kokse, kjer se ustavimo za kosilo in nato pred prihodom v mesto še za večerjo v restavraciji z odličnimi altajskimi specialitetami. Po nastanitvi v hotelu se odpravimo v mesto po nakupih spominkov in altajskih specialitet.  

14.dan: GORNO ALTAJSK – MOSKVA – LJUBLJANA

Zgodaj zjutraj se po zajtrku iz hotela odpeljemo proti letališču. Na letališču imamo nekaj časa še za nakup altajskih spominkov in daril. Letimo v Moskvo in od tam proti domu.  Predviden čas prihoda je okrog 20h.

Čez Tekelju

CENA VKLJUČUJE:

 • povratni letalski prevoz
 • povratni transfer z zbirnega mesta do izhodiščnega letališča (v kolikor let ni z Brnika)
 • letališke pristojbine in turistično takso
 • vse notranje transferje po programu
 • vizum za Rusijo
 • vsa potrebna dovoljenja in takse za vstop na zaščiteno področje
 • hrano, pijačo, vse storitve in vodstvo in izobraževanje na potovanju
pod Beluho

POMEMBNO:

 • za vstop na zaščiteno področje pod Beluho in na obmejno področje potrebujemo posebna dovoljenja. Postopek pridobitve za tujce je dolgotrajen, zato vloge oddajamo konec marca.
 • za pridobitev ruskega vizuma potrebujete fotografijo in potni list z rokom trajanja vsaj 6 mesecev od datuma vrnitve. V potnem listu morata biti obvezno prazni dve sosednji strani
 • preverite pred prijavo, ker mora biti kopija potnega lista, ki ga oddajamo za vstopna dovoljenja, enaka potnemu listu, ki ga oddamo na Ruski konzulat za pridobitev vizuma!
 • znanje jahanja ni potrebno. Konji so izurjeni in vodijo nas izkušeni vodniki.
 • pred potovanjem boste dobili vsa navodila za opremo, ki jo potrebujete za potovanje.
 • klimatski pogoji v času našega potovanja so podobni kot na naši Pokljuki: čez dan je do 250C, ponoči pa temperature lahko padejo tudi na 50C. Potrebovali boste temu primerno garderobo.
 • dodatni stroški so le vaši osebni nakupi daril, za kar potrebujete rublje, na bankomatih na letališču in v mestu pa lahko denar dvigate brez problemov.

PRIJAVA:

število mest je 12
prijavo potrdite s plačilom avansnega računa v višini 1.500,00 €. Razliko plačate 45 dni pred potovanjem
pri prijavi posredujte vaš naslov in kopijo potnega lista (levo stran s sliko in desno stran z naslovom)
rok za prijavo 31.3.2.2022 na sebur9@gmail.com ali na tel. 041 704 014,

Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh