Zaščita pred klopi in fitoterapevtska prva pomoč pri ugrizih klopov

Klopi niso vir okužb, ampak prenašalci okužb. Bolezni, ki jih klopi prenašajo na ljudi, so odvisne od regije, kjer živijo. Po ugrizu klopa zato lahko pride do okužbe z različnimi boleznimi, med katerimi so sicer najbolj pogoste lymska borelioza, klopni meningoencefalitis in humana granulocitna anaplazmoza, vendar klopi prenašajo tudi druge bolezni: tularemijo, mrzlico Zahodnega Nila, malarijo, encephalitis in celo kugo. Klopi namreč pijejo kri sesalcev, se okužijo z določeno boleznijo in čez nekaj časa ugriznejo človeka. Tako lahko pride do prenosa vrste bakterijskih okužb, ker se bakterija, ki je znotrajcelični parazit, s krvjo in limfo širi v makrofagni fagocitni sistem, se tam razmnožuje, prodre v kri in se razširi v organe, zlasti bezgavke, jetra, možgane in vranico. 

Janatar: zaščita pred klopi in komarji

Iz izkustva ljudskega zdravilstva je znano, da so se ljudje pred ugrizi klopov in tudi komarjev (ki so pravtako prenašalci okužb) uspešno ščitili z jantarjem. V zgodovinskih zapisih so celo navedbe, da so v srednjem veku jantar uporabljali kot uspešno zaščito pred kugo.

Danes sodobna znanost pravzaprav odkriva nekaj, kar je bilo ljudem znano že tisočletja: izjemno zdravilnost jantarne kisline (imenovana tudi butandiojska kislina ali sukcinijska kislina). Še preden je človeštvo vedelo, da obstajajo stvari, imenovane kisline in antibiotiki, so jantar uporabljali kot zdravilo in mu pripisovali celo magično delovanje. Nosili so nakit iz jantarja, kar naj bi odpravljalo glavobole, bolezni grla, oči in ušes. Jantar so tudi drobili v prah in iz njega izdelovali zdravilne praške in olja za zdravljenje različnih bolezni, upočasnitev staranja in spolno moč. Koščke jantarja so zažigali, saj naj bi vonj zažganega jantarja dajal moč jasnovidnosti, odganjal pa je tudi insekte vseh vrst. Sodobne znanstvene študije so zdravilno moč jantarja razložile z vsebnostjo jantarne kisline. Najbolj cenjen je bil od nekdaj baltski jantar, ki se pogosto imenuje tudi baltsko zlato ali darilo sonca. Vsebuje kar 8% jantarne kisline, kemijske spojine HOOC-CH2-CH2-COOH. Jantarna kislina je naravni katalizator pri celični presnovi in spodbujevalec celične obnove. Najvišja vsebnost jantarne kisline je v jantarjevi skorji – zunanjem sloju kamna. Zdravilno moč ima nebrušen jantar, ki pri stiku s kožo oz. telesno temperaturo jantarno kislino lahko prenese na človeka. To razlaga tudi sposobnost jantarjeve ogrlice ali zapestnice, da ščiti pred klopi.

Mumijo in trpotec: prva pomoč pri ugrizu klopov in piku žuželk

Kot prvo pomoč pri ugrizu klopa svetujem sledeče: klopa odstranimo in na mesto ugriza nanesemo mumijo, da preprečimo okužbo. Mumijo je naravni baktericid z močnim protivirusnim in protimikrobnim delovanjem. Protokol ponovimo tri dni.

Če mumije nimamo, lahko uporabimo tudi trpotec, ki je večinoma vedno pri roki. List trpotca malo pomečkamo in oblikujemo v kroglico, s katero nekaj minut drgnemo po mestu ugriza klopa ali pika žuželke, tako da se sok trpotca izcedi. Več soka ima širokolistni trpotec. Trpotec je med drugim namreč tudi antiseptik z močnim in hitrim protivirusnim, protibakterijskim (zaradi vsebnosti fitoncidov razkužuje rane) in tudi protialegijskim delovanjem. 

Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh