Zakaj je talkan tako zelo zdrav in zdravilen

ZAKAJ JE »TALKAN« TAKO ZELO ZDRAV IN TUDI ZDRAVILEN?

Odgovor je zelo preprost: zaradi posebne kombinacije sestavin: zeliščni čaj, pražen ječmen, maslo, mleko in sol. Če želimo ohraniti zdravje, uživamo zdravo hrano. Če pa si zdravje želimo povrniti, uživamo poleg zdrave tudi zdravilno hrano. Talkan je oboje – zdrav in zdravilen.
Izbira čaja je odvisna od človekovega okusa in potreb, saj glede na željeni namen delovanja izberemo zelišče, ki deluje skladno s farmakološkimi vsebnostmi.
Talkan je altajsko ime za pražen mlet ječmen, iz katerega Altajci pripravljajo zelo okusne jedi in ga dodajajo tudi čaju. Ta krepčilni in zdravilni napitek je poznan tudi na Tibetu, kjer se imenuje campa in na Kavkazu, kjer se imenuje kalmikski čaj. Altajci ime talkan uporabljajo tako za pražen ječmen kakor tudi za napitek, katerega osnovna sestavina je le-ta. Ime zato ohranjam, ker v slovenščini nimamo ustreznega poimenovanja. Če bi po analogiji z Altajci napitek imenovali ječmen, bi bilo razumevanje namreč precej vprašljivo.

Za pripravo talkana potrebujemo ječmen (po možnosti neoluščen ekološki ječmen), maslo, sol, mleko in čaj. Ječmen popražimo v ponvici (brez olja) na počasnem ognju, da zarjavi, ohladimo in zmeljemo v kavnem mlinčku v moko. V 2 dcl vročega čaja dodamo 2 žlici praženega zmletega ječmena, 1 žlico masla, 0,3 dcl mleka in ščepec soli, vse skupaj dobro premešamo in popijemo vroče kot jutranji napitek. Pri zdravljenju talkan lahko obogatimo tudi s sibirsko čago.

Ječmen vsebuje veliko beljakovin (med njimi tudi hordein), škrob, maščobe, saharozo, balastne snovi, holin, vitamine B1 in B2, E, provitamin D in ima izjemno visoko vsebnost rudninskih snovi: kar 540 – 840 mg% kalija, 33 mg% kalcija, 0,7 mg% železa, 36 mg% mangana, rekordnih 900-1400 mg% fosforja in precej magnezija. Fosfor je pomemben, ker ohranja zdravje kosti in zob, skrbi pa tudi za energetsko presnovo. Zato smo po uživanju talkana polni energije in tudi optimizma. Pomanjkanje fosforja lahko povzroči razpadanje zob, karies, zmanjševanje kostne mase, slabši tek ter mišično in živčno šibkost. Priporočena dnevna količina fosforja je od 700 do 1250 mg (za odrasle). Ječmen je mucilaginosum (odvajalo), antiflogistik (protivnetno zdravilo), resolvent (zmanjšuje vnetje in oteklino), in analgetik (deluje protibolečinsko) pri vnetjih prebavil, rani na želodcu, hemoroidih, kožnih čirih, žuljih, pri boleznih dihal; antipiretik (deluje proti vročini), galaktagog (vzpodbuja tvorbo mleka pri doječih ženskah), rahel hipertenzor (zvišuje tlak). Poleg zdravilnega delovanja pa talkan tudi upočasni procese staranja. Če ga vključimo v dnevno prehrano, bo kmalu viden učinek pomladitve, koža bo lepa, nohti čvrsti in lasje sijoči. V antiki so Grki, Rimljani, Germani, Indijci, pozneje pa tudi Angleži uporabljali ječmenovo zrno za najmanjšo utežno in dolžinsko mero (okoli 8,5mm, 1 grain = 0,0648g). Ječmen je eno najstarejših žit, ki so ga gojili že v mlajši kameni dobi. To je bilo glavno žito indoevropskih ljudstev pred njihovimi selitvami. Ječmen je od vseh žit najbolj odporen na mraz, zato ga gojijo po vsem svetu do najsevernejših predelov Evrope in Rusije, v Himalaji, Tibetu in Andih do višine 5000m.

Maslo poleg visoke hranilne vrednosti vsebuje obilo mineralov, vitaminov (topnih v maščobi) in posebne polinenasičene maščobne kisline, zaradi česar ima pomembno mesto v vsakodnevni prehrani. Vitamin A krepi zdravje ščitnice in nadledvične žleze ter prispeva k pravilnemu delovanju srca in ožilja. Lecitin pomaga pri presnovi holesterola in drugih mastnih sestavin. Konjugirana linolna kislina skupaj z drugimi antioksidanti v maslu (vitamin E, selen in holesterol) ščiti pred rakom in boleznimi srca. Edinstvena sestavina masla je tako imenovani Wulzenov faktor, ki ščiti sklepe, varuje pred otrditvijo arterij, pa tudi pred katarakto in kalcifikacijo hipofize. Žal to vitalno snov uničuje proces pasterizacije, zato je pomembno, da je maslo domače. Topljeno maslo pomaga pri vzpostavitvi flore v želodčno prebavnem traktu in pri kožnih boleznih, normalizira pa tudi prebavo. Jutranji vroč čaj z maslom pomaga iztisniti žolč, ki se je nabral čez noč v žolčniku. Pri pitju vročega čaja z maslom se razširijo žolčni vodi, v katerih se pod pritiskom iztiska žolč. Maslo služi kot holagog (vzpodbujevalec odtoka žolča). Vsakodnevno uživanje talkana pomaga pri izločanju drobnih kamnov iz žolčevoda in žolčnika. Ghee maslo daje talkanu še posebej dober okus.

Sol je bila od nekdaj sinonim za bogastvo (belo zlato), pa tudi za zdravje in razum (cum grano salis). Z natančnimi kemijskimi analizami so v morski vodi odkrili praktično vse naravne elemente periodnega sistema. Med njimi je zlasti pomemben jod, katerega vsebnost v morski vodi znaša okoli 0,05 ppm (parts per million – enota za merjenje koncentracije).
Šele v zadnjem času smo začeli ponovno odkrivati neverjetne zdravilne sposobnosti joda, in čeprav morda le ni panaceja, kot so trdili nekoč, je jod absolutno nujen za zdravje žleze ščitnice, kot tudi za jajčnike, dojke in prostato. Poleg povečanega tveganja za rak dojke pri ženskah, ki jim joda primanjkuje, obstajajo prepričljivi dokazi, da pomanjkanje joda povečuje tveganje za rak žleze ščitnice, jajčnikov, dojk in prostate.
Jod je mogoče najti v majhnih količinah v morski soli, pa vendar ta jod iz soli izhlapi, če ga ne hranimo v temni in neprodušni steklenički!

Mleko vsebuje kombinacijo hranil, ki je zelo ugodna za izgradnjo kosti (beljakovine, vitamin D, magnezij, kalij), zato uživanje mlečnih izdelkov pomaga pri normalni izgradnji kosti in preprečevanju osteoporoze. Pomembna je tudi vsebnost mineralov kot sta kalcij in magnezij, ki sta pomembna za razvoj kosti, zob in živčnega sistema, ter fosfor, ki telesu pomaga izkoriščati ogljikove hidrate, maščobe in proteine ter tako pomaga oskrbovati telo z energijo. Aminoksiline in bioaktivni peptidi učinkujejo na presnovo in zgorevanje maščob ter prerazporeditev energije. Mlečna maščoba vsebuje tudi nekaj zelo pomembnih vitaminov kot so; A,D,E, B1 (tiamin), B2 (riboflavin) in C (askorbinska kislina), 143 mg% kalija in 113 mg% kalcija, 10 mg% magnezija itd…
Tam kjer ni lekarn in tudi ne zdravnikov, ljudem pri ohranjanju zdravja lahko pomaga le narava. Preizkušen starodaven recept za talkan se je ohranil do danes iz zelo preprostega razloga: ker je talkan zdrav in zdravilen! Zelo ga priporočam tudi onkološkim bolnikom, ki v času zdravljenja s kemo- in radioterapijo pogosto zaradi stranskih učinkov terapije nimajo apetita, hujšajo in jim grozi kaheksija, kar negativno vpliva na uspešnost zdravljenja.

Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh