Naravna zaščita pred okužbo in pomoč pri zdravljenju SARS-CoV-2 (VOC)

Pogosto se tisto, kar je sprva videti velik, morda celo nerešljiv problem, sčasoma izkaže kot odlična priložnost. Ob tem, ko na novo nastajajajoče različice SARS-CoV-2 (VOC) uhajajo imunosti, ki naj bi jo dobili s cepljenjem, medicina in farmacija še kar naprej vztrajata pri neuspelem poskusu, ki s poživitvenim odmerkom zdaj obljublja gotovo zaščito, četudi cepljenje v svoji še nezaključeni fazi preizkušanja ni dokazalo niti pričakovane učinkovitosti niti varnosti.
Ljudje pa so pričeli razmišljati s svojo glavo in iskati naravne načine za krepitev svojega imunskega sistema oz. preprečevanje možnosti okužb. Dejstvo je, da človek s krepkim imunskim sistemom občutno manj oboleva tudi za drugimi boleznimi, saj imunski sistem ni le prva obrambna linija pred vdorom virusov in bakterij, ampak se aktivno vključuje tudi v delovanje živčnega in endokrinega sistema, bistvenega pomena pa je tudi pri odzivu organizma na psihični in fizični stres. Verjetno pa je prav dvomljiv uspeh medicinsko-farmacevtskega pristopa do trenutne pandemije spodbudil tudi znanstvenike k raziskavam o potencialu naravnih učinkovin proti COVIDU-19. Vsi vendarle niso prodani farmaciji.
Raziskave kažejo obetavne učinke številnih zelišč in gob proti različnim virusnim okužbam. Farmacija se nikakor ne bo odrekla zaslužkom s prodajo cepiv, a medtem so mnogi že našli učinkovite naravne načine za zaščito pred okužbo in zdravljenje bolezni, izrazito so si okrepili imunski sistem in s tem naredili za svoje zdravje več kot v času pred pandemijo. V teku je tudi vrsta kliničnih študij o protivirusnem delovanju zdravilnih zelišč in gob, zaključene študije so tudi že objavljene v strokovni literaturi, ki je dostopna tudi na spletnih straneh. Na svojih predavanjih o fitomedicini in fitoterapiji spodbujam ljudi, da v strokovni literaturi preverijo trditve o zdravilnem učinku določene zdravilne rastline in sami poiščejo dokaze o njihovem učinku pri preprečevanju ali zdravljenju določenih bolezni.
O zdravilnih učinkih zdravilnih rastlin, ki so v nekem proizvodu, po uredbah EU ni dovoljeno pisati. Menim, da to ni prav, ker s tem človek nima možnosti pridobiti verodostojnih informacij o delovanju proizvoda, na spletu pa seveda najde neverjeten nabor podatkov, ki ljudi zavajajo z navedbami o zdravilnem učinku. Pomembno pa je znanje. Ni vse za vsakogar!
Posvetujete se sicer lahko z zdravnikom ali farmacevtom, ampak v teh časih je to precej nemogoče. Zato kot fitoterapevtka priporočam, da si sami poiščete informacije z vpogledom v klinične študije. Če iščete npr. dokaze o učinku čage pri preprečevanju in zdravljenju določene bolezni, napišite v iskalniku: Inonotus obliquus clinical trials (in npr. SARS-COV-2, če iščete dokaze o zdravilnem učinku čage pri tovrstni okužbi). Večina kliničnih in znanstvnih študij je dostopna, napisati morate le latinsko ime rastline in clinical trials.
Mnogo zanesljivih informacij o terapevtski uporabi zdravilnih rastlin lahko najdete tudi na spletni strani www.ema.europa.eu. V okviru European Medicines Agency (EMA) deluje namreč Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC), ki vsako zdravilno rastlino, ki je v kakršnikoli obliki na prodaj na trgu EU, natančno in strokovno predstavi – od botaničnega opisa do kliničnih študij. Študija o elevterokoku (Eleutherococcus senticosus) je objavljena na spletni strani www.sebur.si.

Precej znanstvenih študij je že potrdilo, da imajo številne rastline močne protivirusne lastnosti, pa tudi sposobnost moduliranja imunskega sistema in učinkovito preprečevanje ter zdravljenje COVID-19: npr.: golostebelni sladki koren (Glycyrrhiza glabra), materina dušica (Thymus vulgaris),  česen (Allium sativum), navadni slez (Althea officinalis),  azijski ginseng (Panax ginseng), rožni koren (Rodiola rosea), elevterokok (Eleutherococcus) in seveda čaga (Inonotus obliquus).


Nova študija, objavljena v reviji Food Science & Nutrition, je predložila dokaze, da komponente gobe čaga pomagajo pri zaviranju virusnega vstopa v celico, s čimer lahko preprečijo nenaden vnetni izbruh in življenjsko nevarne posledice, ki jih povzroči t.i. » citokinska nevihta «, kot imenujemo nenadzorovan vnetni odziv imunskega sistema.
Poleg tega čaga krepi specifično prirojeno imunost in pomaga pri zniževanju proinflamatornih citokinov, kot so interlevkin-6 (IL-6), IL-10, faktor tumorske nekroze α (TNF-α) in monocitni kemoatraktantni protein (MCP). 
Izjemno močan potencial proti corona virusom ima tudi golostebelni sladki koren. Iz njegovih korenin, ki imajo visoko vsebnost glicirizinske kisline, je v uporabi precej zdravil za zdravljenje bolezni jeter (vključno z virusnim hepatitisom) in specifičnih kožnih vnetij (kot je atopijski dermatitis). Nedavne študije pa so pokazale tudi izrazito aktivnost glicirizinske kisline proti različnim virusom, vključno s corona virusi. Študija, ki so jo objavili strokovnjaki za infekcijske bolezni, molekularno in medicinsko virusologijo z Medicinske universe v Essnu, je dokazala, da imajo zdravilne snovi golostebelnega sladkega korena, predvsem pa visoka vsebnost glicirizinske kisline, močan terapevtski učinek proti in pri okužbi s SARS-CoV-2. (Študija je objavljena na spletni strani www.sebur.si)
Za zaščito pred okužbo in tudi v primeru okužbe iz programa “Fitoterapija ALFIT po recepturi
dr.Korepanova” priporočam dve čajni mešanici iz izbranih zelišč z močnim protivirusnim in
imunostimulativnim delovanjem:

  • za zaščito pred okužbo čajno mešanico ALFIT 1 za imunski sistem, ki vsebuje rožni koren, čago, koprivo, golostebelni sladki koren in stepni pion.
  • v primeru okužbe pa čajni mešanici ALFIT 1 za imunski sistem in ALFIT 11 za pljuča, ki vsebuje veliki oman, veliki trpotec, modri evkalipt, golostebelni sladki koren, koprivo in deljenolistno srčico.

Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh