Kaj se zgodi z rakavimi celicami po kemoterapiji?

Zdravljenje raka je usmerjeno v uničenje tumorskih celic, naloga imunskega sistema pa je, da se znebi nastalih ostankov.

Cilj zdravljenja raka s pomočjo kemoterapije (KT) je uničenje tumorskih celic s pomočjo programirane celične smrti, kar se lahko zgodi na dva načina: 

z apoptozo, kar privede do postopnje razgradnje DNK in proteinov. Sledi razpad celice na številna apoptotska telesca, ki vsebujejo po več jedrnih delcev. Odstranjevanje ostankov celice opravijo fagociti ali imunske celice, ki zaznajo in požirajo tujke v telesu (bakterije, viruse, odpadne snovi…).

 – z nekroptozo z morfološkimi značilnostmi nekroze, pri čemer se celična vsebina sprosti v okolico in aktivira imunski sistem.  

Toda kaj se zgodi s temi rakavimi celicami, potem ko so uničene?

Pri apoptozi se aktivirajo molekularna stikala znotraj celice, kar povzroči, da se umirajoče celice skrčijo in na svoji membrani tvorijo “mehurčke”. Ti “mehurčki” povzročijo, da se notranje komponente celice sprostijo navzven in pritegnejo fagocite. Fagociti zajamejo odmrle rakave celice in jih nadalje razgradijo na manjše komponente, kot so sladkorji in nukleinske kisline, vključno z razpadlimi molekulami DNA. Ta proces omogoča, da se mrtve rakave celice spremenijo oz. reciklirajo v telesu, namesto da bi se iz njega odstranile, razgradijo se v komponente, ki jih lahko ponovno uporabijo druge celice v telesu.

Pri nekroptozi, drugi obliki programirane celične smrti, pa celice nabreknejo in počijo, namesto da bi se skrčile. Fagociti so sicer učinkoviti tudi pri odstranjevanju takih odmirajočih celic, vendar smrt rakavih celic ne poteka vedno brez posledic. Raziskave kažejo, da lahko umirajoče rakave celice včasih v okolje sproščajo snovi, ki spodbujajo vnetje. Ta proces lahko spodbudi rast preostalih živih rakavih celic, zato po zdravljenju pogosto pride do ponovitve bolezni. Novejša raziskava iz leta 2023 je pokazala, da jedra umirajočih rakavih celic včasih nabreknejo in počijo, pri čemer se DNK in druge molekule sprostijo v okolje. Ta pojav lahko pospeši proces nastajanja metastaz, to je širjenje rakavih celic izven primarnega tumorja.

Izvedene so bile številne znanstvene in klinične študije, ki pomembno prispevajo k razumevanju vloge smrti tumorskih celic pri napredovanju in ponovitvi raka. Vendar je treba opozoriti, da so še vedno v razmeroma zgodnjih fazah in mnogi vidiki signalizacije umirajočih rakavih celic pri raku še niso popolnoma razumljeni. Nedavno objavljena študija, objavljena v znanstveni reviji Nature (https://www.nature.com/) leta 2023, razkriva, kako žive rakave celice zaznavajo signale, ki prihajajo iz umirajočih rakavih celic, in kako se nanje odzivajo. Ta študija namiguje, da lahko blokiranje komunikacije med umirajočimi celicami in živimi rakavimi celicami pomaga preprečiti, da bi se rak po zdravljenju vrnil.

Težava pri raku je, da ni zdravil, ki bi hkrati delovala protitumorsko, zavirala proizvodnjo vnetnih citokinov in omogočila izločanje celičnih ostankov. Dejstvo je, da imunski sistem v času KT oslabi. Učinkovito delovanje imunskega sistema pa ni le prva obrambna linija ob vdoru patogenov, kot so virusi ali bakterije, ampak je tudi obrambni sistem, ki vključuje mehanske prepreke, biološka in kemična orožja. Z njimi deluje naš organizem predvsem proti tistim dejavnikom, ki jih oceni kot nevarne in jih je potrebno uničiti in odstraniti.

Oslabljen imunski sistema ni sposoben izločiti razpadlih delecv tumorja in toksinov po KT.

Zato je po vsaki KT zelo pomembno sledeče:

– okrepiti imunski sistem s čimer se za 30-50% poveča število limfocitov in fagocitov ali celic ubijalk, ki napadajo maligne celice in s tem povečujejo zaščitno sposobnost organizma.    

– izločiti iz organizma razpadle delce tumorja in toksinov, da ne pride do ponovitve ali razsoja bolezni.

Pri vsaki KT svetujem sledeč 3-mesečni fitoterapevtski protokol:

1. za krepitev imunskega sistema in preprečevanje stranskih učinkov KT:

– čaga v prahu: 1 g čage (1/5 čajne žličke) v 1-2 dcl tople vode
– čaga z elevterokokom: zjutraj 1 mala žlička pod jezik, pustite, da slina razgradi in pogoltnite
– čaga z rožnim korenom: opoldan 1 mala žlička pod jezik, pustite, da slina razgradi in pogoltnite
– čaga s trpotcem: zvečer 1 mala žlička pod jezik, pustite, da slina razgradi in pogoltnite

Doziranje pod jezik omogoča hitrejši in močnejši učinek, ker snov obide proces metabolizma, torej razgradnje v želodcu in jetrih, ter nespremenjena pride v sistemski krvni obtok.

2. za odstranjevanje razpadlih delcev tumorja in toksinov pa 5 tednov po končani KT 3 – mesečni protokol:

– agarikus ali macesnova goba: 2 x dnevno 1 kapsula

Ključna sestavina agarikusa je agaricin ali agaricinska kislina, ki odstranjuje iz organizma razgradne produkte raka v različnih fazah, tudi v stanju nekroze.  

 Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh