ENOSTAVEN IN UČINKOVIT NAČIN PREPREČEVANJA OKUŽB S POMOČJO FITONCIDOV  

Obolevanje za respiratornimi boleznimi se občutno poveča jeseni in narašča čez zimo. Vzrok pa ni vlažen in hladen zrak, ampak naš slab imunski sistem in suha nosna sluznica. Težave se začnejo sočasno s pričetkom kurilne sezone. Zrak v bivalnih prostorih je namreč suh, posledično se izsuši tudi nosna sluznica in omogoči pot okužbam. Virusi in bakterije namreč potrebujejo vlažno okolje in če je nosna sluznica suha, potujejo naprej v respiratorni sistem, kar povzroči okužbo.  Če pa je nosna sluznica vlažna, ostanejo v nosnicah. Pomebno vlogo pri tem imajo fitoncidi – naravni rastlinski bactericidi z antimikrobnim delovanjem. Termin fitoncidi je leta 1929 v znanost uvedel Boris Petrovič Tokin (1900–1984), doktor bioloških znanosti in rektor Univerze v sibirskem Tomsku, ki je raziskoval rastlinske baktericide z antimikrobnimi lastnosti. Izraz fitoncidi je sestavljenka iz gr. besede fito – rastilne, in lat. besede caedo – ubijam. Dr.Tokin je želel raziskati vzrok, zakaj prebivalci sibirske tajge praktično ne obolevajo. Pri svojih raziskavah je ugotovil, da je »v cedrovih gozdovih od 200 do 300 bakterijskih celic na 1 m3 zraka, kar praktično pomeni, da je zrak skoraj povsem sterilen. Medtem je celo po medicinskih normah v operacijskih prostorih dopustnih na 1 m3 zraka 500 do 1000 nepatogenih mikrobov. Fitoncidi, ki jih izločajo cedre, delujejo celo proti bakterijam difterije«. (Difterija ali davica je bila v preteklosti huda bolezen, pogosto tudi smrtna.)

ENA KAPLJICA ŽIVICE V VSAKO NOSNICO

Enostaven in učinkovit način zaščite pred okužbami je smola sibirske cedre ali živica v olju iz oreščkov sibirske cedre, ki vsebuje fitoncide. V vsako nosnico nanesemo 1 kapljico živice in si povrtamo po nosu, tako da naoljimo stene nosnice.  

ENA KAPLJICA ŽIVICE POD JEZIK TIK PRED SPANJEM

Prostore je potrebno tudi redno zračiti in neglede na letni čas spati pri odprtem oknu.

Človek v eni uri izdihne okrog 30 l ogljikovega dioksida in drugih plinov. V osmih urah spanja tako izloči 240 l izrabljenega zraka. Če v spalnici spita dva človeka, je ta količina dvojna. Zjutraj se tako zbudi razdražljiv in utrujen. Tudi pozimi zato spimo pri odprtem oknu, brez bojazni, da se bomo prehladili. Vsi sanatoriji za pljučne bolezni imajo v protokolu zdravljenja ležanje na svežem zraku tudi pozimi.

Če je v prostoru premalo kisika, pride do hipoksije in posledično do kronične utrujenosti, oslabitve imunskega sistema in dovzetnosti za različne okužbe.

Tudi pri tem nam je lahko v pomoč smola sibirske cedre ali živica: kapljica smole sibirske cedre, ki jo damo tik pred spanjem pod jezik, tkivom in organom zagotavlja dobro oskrbo s kisikom, spodbuja nastanek novih celic, ureja presnovo maščob, deluje kot  adaptogen, poleg tega pa s svojim oživljajočim delovanjem omogoči vsem žlezam in organom, da delujejo močneje in bolj kakovostno, s čimer se vzpostavi tudi proces regeneracije vseh celic in tkiv v organizmu. Smola sibirske cedre deluje na celični ravni, kar ima za posledico vzpostavitev kromosomskega ravnovesja. Že v tradicionalni medicini je bila smola sibirske cedre cenjena kot močan antiseptik – preprečuje namreč okužbe na ta način, da v krvi sproži povečano tvorbo levkocitov, ki uničujejo viruse, s katerimi se človekov imunski sistem neprestano spopada in pri tem izgublja energijo, ki jo organizem sicer potrebuje za svojo primarno sposobnost samozdravljenja. Protokol s smolo sibirske cedre organizem tudi očisti toksinov, ki zavirajo normalno delovanje celic. Pod vplivom smole sibirske cedre se sproži tudi obnova celic jeter in trebušne slinavke, normalizira pa se tudi delovanje ledvic in žilnega sistema, ki postane bolj elastičen, zato se posledično tudi normalizira tlak.

V slovenskem ljudskem zdravilstvu so vejice smreke, jelke ali bora polagali bolnikom pod posteljo, kar ni nikakršna magija, ampak ima zagotovo vzrok v ljudskem poznavanju zdravilnega delovanja vej iglavcev, ki vsebujejo fitoncide.

ENA KAPLJICA ETERIČNEGA OLJA SIBIRSKE CEDRE V VLAŽILNIK

Zrak v prostorih je potrebno v času kurilne sezone vlažiti. Suh zrak namreč ne izsuši le nosne sluznice, ampak tudi oči, ki se zato pogosto vnamejo, in kožo, ki postane suha in zato bolj občutljiva na alergene in okužbe. Enostaven način za vlaženje je posodica z vodo oz. vlažilnik, ki ga namestimo na radiator. V vodo lahko dodamo tudi eterično olje sibirske cedre, ki pravtako vsebuje fitoncide in je zato odlična zaščita pred okužbami, poleg tega pa vonj sibirske cedre deluje pomirjajoče in protistresno.

Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh