Ovsena kaša in čebulna juha

Naravna rešitev za težave z menopavzo s pomočjo ovsene kaše in čebulne juhe

Naj bo hrana vaše zdravilo in zdravilo vaša hrana (Hipokrat)

V tradicionalni medicini sta ovsena kaša in čebulna juha poznani kot naravni način preprečevanja težav v času menopavze, imata pa tudi vrsto drugih zdravilnih učinkov.

Oves ima pomembno vlogo v ljudskem zdravilstvu, pa tudi v sodobni fitoterapiji in vse bolj tudi v vsakodnevni prehrani. Uporablja se pri raznovrstnih dietah, predvsem za obvladovanje koncentracije holesterola v krvi. V vodi topne vlaknine,  imenovane beta-glukeni, ki jih vsebuje zunanja plast ovsenega semena, zmanjšajo raven holesterola (tudi holesterola LDL oziroma t. i. »slabega holesterola«),  saj  preprečujejo žolču, da bi se ponovno absorbiral v telo, zato morajo jetra proizvesti več žolča, s tem pa se zmanjša raven holesterola v krvi. Ker oves ugodno vpliva na razvoj bakterijske flore v debelem črevesu, je tudi odlično sredstvo za preprečevanje zaprtja, kar je zelo pomembno pri starejših, pri bolnikih, ki se premalo gibljejo, in pri nosečnicah.  Domnevajo tudi, da naj bi redno uživanje ovsa prispevalo k varovanju pred nastankom raka na debelem črevesu.

Oves vsebuje med vsemi žiti največ v vodi topnih vlaknin. Ko se te v prebavnem traktu stopijo, nastane želatinasta masa, ki uravnava izločanje odpadnih snovi in podaljša občutek sitosti.  Prav tako se te vlaknine vežejo na maščobne kisline, s čimer se podaljša čas prehoda hrane iz želodca, kar povzroči počasnejšo presnovo ogljikovih hidratov in s čimer se upočasni glikemična reakcija.

Oves je edino žito, ki vsebuje globulin, stročnicam podoben protein, imenovan avenalin, kot glavno (80%) zalogo beljakovin.  Ovseni proteini so po kakovosti skoraj enakovredni sojinim beljakovinam, za katere so raziskave Svetovne zdravstvene organizacije pokazale, da so enake mesnim, mlečnim in jajčnim beljakovinam.  Vsebnost beljakovin v ovsenem  jedru brez lupine je med 12 in 24%, kar je največ med žiti.

V tradicionalni medicini je ovsena kaša cenjena kot preventiva in zdravilo pri vrsti bolezni. Vlaknine v ovsu preprečujejo črevesne bolezni in spodbujajo normalno prebavo.  
Ena izmed kliničnih študij je pokazala, da so se pri ljudeh, ki so mesec dni vsak dan jedli ovseno kašo, znatno izboljšale možganske funkcije in razpoloženje, hkrati pa je bilo ugotovljeno tudi, da ovsena kaša deluje kot močan antidepresiv.
Ovsena kaša deluje tudi na odstranjevanje odvečne tekočine iz telesa, znatno znižuje raven sladkorja v krvi, preprečuje karies in osteoporozo ter uravnava delovanje endokrinih žlez. Čaj iz ovsa pa znižuje arterijski tlak.

Uživanje ovsene kaše se priporoča pred zajtrkom.
Zvečer dve žlici  ovsa prelijte s 1 dcl vode, zjutraj pa oves kuhajte 10 minut. Ne dodajajte niti medu niti soli, sicer se delovanje ovsa spremeni.


Zdravilnost čebule je znana od nekdaj, danes pa znanost zdravilni učinek čebule dokazuje z vrsto kliničnih študij. Farmakološka vsebnost čebule in tudi njenih olupkov je edinstvena kombinacija: vitamini E, C, vitamini skupine B, tudi niacin, karoten, kvercetin, hlapne in mineralne soli železa, kalija, kalcija, askorbinska kislina in fitoncidi.  
 
 Sestavine čebule delujejo kot močan antioksidant; upočasnujejo procese staranja; preprečujejo kopičenje holesterola v telesu; normalizirajo delovanja prebavnega sistema in presnove ogljikovih hidratov; odpravljajo prebavne motnje; imajo protivnetne, imunostimulirajoče, baktericidne in antialergijske učinke; izboljšujejo elastičnost  krvnih žil ter s tem preprečujejo možganske kapi in srčni napad; iz telesa odstranjujejo odvečne natrijeve in klorove soli, s tem odpravljajo bolečine v nogah ter utrujenost;  preprečujejo razvoj številnih bolezni, saj ščitijo celične membrane; blokirajo delovanje prostih radikalov eksogenega in endogenega izvora; krepijo vezivna tkiva žil in srčne mišice; spodbujajo hitro obnavljanje očesne roženice; zmanjšujejo številne simptome alergijskih reakcij; imajo preventivni učinek na nastanek skleroze; preprečujejo nastanek holesterolnih oblog na stenah krvnih žil; znatno zmanjšujejo tveganje za trombozo,  možgansko kap in srčni infarkt; zmanjšujejo verjetnost nastanka krvnih strdkov; povečujejo  aktivnost fagocitov, T- in B-limfocitov ter proizvodnjo protiteles; pospešujejo proizvodnjo encimov za razstrupljanje, s čimer se iz telesa izločijo potencialno rakotvorne snovi; vzpostavljajo pravilno delovanje endokrinih žlez.

Čebulna juha za čiščenje telesa:  
 v 2 litra vrele vode dodamo na koščke narezano zelenjavo – po 300g krompirja, zelja, cvetače, čebule in 100g korenja. Juha naj vre 10 min. Če je krvni tlak normalen, juho lahko solite, če pa je visok, naj bo juha nesoljena.

Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh