Kako zmanjšati tveganje za nastanek raka dojk s pomočjo čebule in česna

Sofrito, začimba iz čebule in česna, je osnovna sestavina v kuhinjah na Portoriku. Uporablja se kot omaka, salsa, kot osnova za paelo ali kot začimba za druge jedi.
Nedavne raziskave kažejo, da je morda prav ta tradicionalna portoriška začimba povezana z znatno manjšim tveganjem za nastanek raka dojke.

sofrito

Znanstveniki z državne univerze v New Yorku v Buffalu in univerze v Portoriku so namreč ugotovili, da je obolevanje za rakom dojke na Portoriku kar za 67% manjše kot drugod. Študija, objavljena v reviji “Nutrition and Cancer” ugotavlja, da je kombinacija antikancerogenih spojin v čebuli in česnu, kot so kvercetin, saponini, alicin, žveplove spojine, karotenoidi in tokoferoli učinkovita proti raku dojke. Portoriko je bil izbran za študijo, ker ima najnižjo stopnjo raka dojke na svetu.

Številne študije čebule, česna in drugih živil, ki spadajo v rod Allium, potrjujejo njihovo protitumorsko delovanje tudi pri raku pljuč, želodca in prostate.
Leta 2017 so kitajski znanstveniki preučili obstoječe raziskave o vlogi česna, čebule in drugih rastlin iz rodu Allium pri zaščiti pred rakom ter drugimi kroničnimi boleznimi, in ugotovili, da njihove sestavine znatno delujejo na zmanjšanje tveganja kroničnih bolezni; zavirajo vnetja povezana s kroničnimi boleznimi; zavirajo rast rakavih celic in preprečujejo nastajanje tumorjev.


 
Ime „sofrito“so na otok prinesli španski kolonizatorji. Uporablja se po celotnem področju Karibov, čeprav ga Portoričani štejejo za svojega in velja za sestavni del portoriške kuhinje. Različic sofrita je dejansko veliko, originalna portoriška različica pa vsebuje: 3-5 paprik raznih barv, 1 česen, 3 čebule, 5 listov kaoriandra, šop peteršilja, 1 dcl olivnega olja, po želji tudi chilli, sol in poper po okusu. Na rahlem ognju popražimo zmleto ali na drobno sesekljano zelenjavo, uporabimo kot dodatek jedem ali kot prilogo.

Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh