HEMOROIDI ali ZLATA ŽILA

Hemoroidi so skupki ven, ki se tvorijo zunaj (okoli anusa) ali znotraj (v spodnjem del rektuma ali danki). Hemoroidno tkivo zadržuje blato in pline. Ta njegova sposobnost se imenuje kontinenca. Težave s hemoroidi se pojavijo, ko te vene nabreknejo in se razširijo, podobno kot se zgodi z venami na nogah.  Vzrok za to je trebušni pritisk, ki ga sprožijo zaprtje, prekomerna teža, dolgotrajno delo v sedečem položaju, nosečnost, dvigovanje težkih bremen in analni spolni odnosi. Pritisk povzroči raztezanje tkiva, zaradi česar krvne žile v hemoroidih nabreknejo in v to območje priteče več krvi. Nabreklo tkivo zelo pogosto začne krvaveti. Skoraj 50 odstotkov prebivalstva se vsaj enkrat v življenju sooči s tem pojavom.

Obstajata dve vrsti hemoroidov: notranji (v spodnjem delu rektuma ali danki) in zunanji (okoli anusa). 

Notranji hemoroidi so običajno neboleči, tudi če krvavijo. To je mogoče zaznati po škrlatni krvi na toaletnem papirju.  

Zunanji hemoroidi povzročajo več nelagodja, ker koža nad njimi postane razdražena in razjedena. Če v zunanjem hemoroidu nastane krvni strdek, je lahko bolečina nenadna in zelo huda. 

O vzrokih za hemoroide so mnenja strokovnjakov deljena, mehanizmov pa je verjetno več. Tradicionalno se hemoroidi povezujejo s kroničnim zaprtjem, napenjanjem med odvajanjem blata in dolgotrajnim sedenjem na stranišču. Vse to preprečuje pretok krvi v območje in iz njega, kar povzroči združevanje in povečanje krvnih žil. To tudi pojasni, zakaj so hemoroidi pogosti med nosečnostjo, ko naraščajoča maternica pritiska na žile. Znanstveniki menijo, da je tudi odvajanje blata v sedečem položaju razlog za nastanek hemoroidov. Čepeč položaj je veliko bližje naravnemu položaju pri iztrebljanju. V tem položaju boki naravno pritiskajo na želodec in črevesje, kar pripomore k naravnemu odvajanju blata. Anus se sprosti, odpre in ne prihaja do nenaravnih napetosti, ki bi napenjale krvne žile, jih polnile s krvjo in tvorile hemoroide.

Ljudem je samodejni nadzor nad mehurjem in črevesjem nekaj samoumevnega, dokler se ne pojavijo težave. Približno 32 milijonov Američanov trpi za inkontinenco, nehotenim uhajanjem urina ali blata, kar je resna ovira za normalno življenje.   

Kirurška odstranitev hemoroidov je zadnja možnost. Najpomembnejša stvar, da se izognemo njihovemu pojavu, je preventiva.

To pomeni, da s preventivnimi ukrepi preprečimo bolezen, še preden se pojavi, ali pa vsaj zaustavimo njen nadalnji razvoj.

Preventivni ukrepi za preprečevanje nastajanja hemoroidov so: pravilna prehrana, dovolj tekočine (vsaj 1,5 l na dan), dovolj gibanja in redna prebava. 

Ljudsko ime za hemoroide je zlata žila. Takšno poimenovanje izvira iz časov, ko so padarji z raznimi preparati za t.i. zdravljenje hemoroidov služili “zlate denarje”. V resnici se hemoroidov ne da pozdraviti.

V programu fitoterapije pa sta dva proizvoda, ki ju priporočam pri težavah s hemoroidi:

za redno prebavo:  ALFIT 14 dr.Korepanova za želodec in črevo: izbor zelišč deluje protivnetno, spazmolitično, protibolečinsko in zaščitno v vsem prebavnem traktu, ima blag odvajalni učinek, normalizira kislost želodčnega soka in prebavo. Sestavine jutranjega protokola so navadni repinec, navadni lan, čaga, prava kamilica in šentjanževka. Večerni protokol ima dodano še deljenolistno srčico, ki deluje kot blago pomirjevalo. Za vzpostavitev normalnega delovanja presnove in s tem redno prebavo se svetuje protokol 3 mesece.

za lajšanje težav z vnetji: svečke s čago, propolisom,smolo sibirske cedre, čebeljim voskom in kakavovim maslom.

Čaga ima analgetične, protimikrobne in antiseptične učinke, dokazano pa je tudi njeno protitumorsko delovanje. Vsebuje veliko smol in kislin (mravljinčno, ocetno, oksalno, vinsko), zaradi česar pomaga normalizirati kislo-bazično ravnovesje v telesu. Vsebuje tudi elektrolite in mikroelemente, polisaharide in melanin, ki ima protivnetno delovanje in  sodeluje pri obnovitvi poškodovanih celic. Flavonoidi čage pa pomagajo pri raznih vnetjih in adenomih.  

Propolis je najmočnejši naravni antibiotik z močnim antiseptičnim delovanjem, ki hitro in učinkovito uničuje bakterije, viruse in glive, je močno protivnetno, hemostatsko, regeneracijsko, tonizirajoče, imunostimulirajoče, celiteljsko, analgetično in krepčilno sredstvo. Flavonoidi, ki jih vsebuje propolis, krepijo vezivna tkiva in krvne žile. 

Smola sibirske cedre ali živica  celi rane in razjede, hrani kožo, ji daje prožnost, preprečuje vnetja, deluje na patogene organizme v sluznici, preprečuje baktericidna vnetja sečil in prebavil, mehča sluznico rektuma in krepi imunski sistem. Vsebuje vitamine skupine B, vitamine K,A,D,E,C,P, železo, kobalt, kalij, jod, molibden itd. 

Čebelji vosek je kompleksna organska spojina z  baktericidnimi lastnostmi. Zaradi prisotnosti vitamina A, ki je nujen za normalen razvoj celic, učinkuje tudi protivnetno. Čebelji vosek deluje tako, da prekrije poškodovano celico in absorbira bakterije, ki jo uničujejo, ter jih tako odstrani iz telesa.

Kakavovo maslo  iz plodov čokoladnega drevesa ima visoko vsebnost  oleinske maščobne kisline (do 43%), polifenolov, aminokislin, mineralov in antioksidantov, zato aktivira presnovo lipidov, obnavlja poškodovane celice in znatno zmanjšuje verjetnost nastanka raka.

Pri proktoloških boleznih kot so vnetje hemoroidov, razjede, fisure danke, pooperativne rane, krči v črevesju in paraproktitis se priporoča apliciranje svečk rektalno 10 dni, sledi premor 10 dni in po potrebi ponovitev.

Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh