Fitoterapija v boju proti prekomerni teži

Debelost je klinična diagnoza, za katero je značilno odlaganje odvečnega maščobnega tkiva, pa tudi vrsta različnih presnovnih, endokrinih in žilnih motenj. Problem prekomerne telesne teže je po vsem svetu postal tako zelo pereč, da debelost opredeljujejo celo kot »kugo enaindvajsetega stoletja«, zato je Svetovna zdravstvena organizacija že leta 1997 debelost uvrstila med bolezni.

Ljudje s prekomerno telesno težo imajo 3-krat večjo verjetnost, da bodo zboleli za arterijsko hipertenzijo kot ljudje z normalno težo; 2,5-krat večjo verjetnost za nastanek motenj presnove ogljikovih hidratov, vključno s sladkorno boleznijo. Znano je, da je 90 % vseh primerov sladkorne bolezni sladkorna bolezen tipa 2, med bolniki s to vrsto sladkorne bolezni pa je 80-90 % bolnikov debelih. Mladi s prekomerno telesno težo imajo 2,1-krat večjo verjetnost, da bodo imeli visok holesterol kot ljudje z normalno telesno težo. Povišan holesterol pa neposredno vodi do aterosklerotičnih sprememb v stenah žil srca in možganov, kar povzroča zgodnji miokardni infarkt oz. možgansko kap.

V maščobnem tkivu se moški spolni hormoni androgeni v procesu kompleksnih reakcij spremenijo v estrogene. To pomeni, da debelost prispeva k hormonskem neravnovesju v smeri prevlade ženskih spolnih hormonov. Za moškega to pomeni zmanjšanje libida in oslabljeno spolno močjo, za žensko pa razvoj dishormonalne displazije mlečnih žlez (mastopatija), materničnih fibromov in menstrualnih nepravilnosti.

Debelost je posledica neravnovesja med absorpcijo in porabo energije v telesu. Da bi izgubili prekomerno težo, je potrebno zmanjšati vnos kalorij v telo, zmanjšati učinkovitost absorpcije hranil, povečati porabo energije, prilagoditi prehranjevalne navade, zmanjšati apetit in uravnati raven hormonov.

Kako lahko fitoterapija pomaga v boju s prekomerno telesno težo?

Obstaja veliko zeliščnih pripravkov, ki se tradicionalno uporabljajo proti debelosti. Toda pri njihovi pripravi je vedno treba upoštevati celovit pristop, tako da izbor zelišč upošteva glavne smeri zdravljenja debelosti v praktični medicini. Izbor zelišč v proizvodu ALFIT 16 za hujšanje ima anoreksičen učinek (zmanjšuje apetit), blag diuretični in odvajalni učinek, krepi presnovne procese, kar spodbuja hujšanje.

V sestavi ALFIT 16 so rastline, ki:

 – zmanjšujejo apetit: to so zelišča, ki imajo sposobnost nabrekanja ali tvorbe sluzi v prebavilih, kar hitro ustvari občutek sitosti. 

imajo diuretični učinek, kar povzroči, da se iz maščobnega tkiva izloči odvečna tekočina.

imajo odvajalni učinek: holeretična zelišča, ki pospešujejo iztekanje in tvorbo žolča. 

povečujejo sposobnost bazalnega metabolizma: to delovanje se izvaja preko ščitnice in je povezano s prisotnostjo jodovih spojin v zelišču, ki po svoji strukturi spominjajo na ščitnične hormone (najpogosteje dijodotironin).

Navadna krhlika (Rhamnus frangula) ima izrazit odvajalni učinek. Izguba teže je posledica povečanega izločanja tekočine in predelane hrane iz telesa. Odvajalni učinek krhlike je precej blag in nastopi šele po osmih urah. 

Koruza (Zea mays): laski koruze zmanjšajo apetit in normalizirajo presnovne procese v telesu, pozitivno vplivajo na centralni živčni sistem, zmanjšujejo razdražljivost, izboljšujejo spanec, razpoloženje, delovanje možganov, normalizirajo metabolizem, čistijo telo, znižujejo holesterol, obnavljajo ravnovesje soli, povečujejo tvorbo žolča in delujejo blago diuretično. 

Vodna leča (Lemna minor) in kiprej (Chamaenerion angustifolium) stimulirata proizvodnjo hormonov, zaradi česar se pospeši presnova maščob v telesu.  

Lan (Linum usitatissimum): lanena semena tvorijo na stenah želodca in črevesja precej gosto sluz, ki preprečuje absorpcijo maščob. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin (tako topnih kot netopnih), vitaminov in mineralnih soli dajejo občutek sitosti in učinkovito pomagajo pri odvajanju blata. Biološko aktivne snovi v semenih lanu stimulirajo tako motorno kot tudi sekretorno funkcijo prebavil. Zato hrana hitreje potuje skozi prebavila, pride do hitrejše presnove maščob, v črevesju se hitreje absorbira holesterol, kar omogoča optimalno intenzivnost in normalizacijo procesov presnove. Semena lanu se zato uporabljajo v dietični prehrani bolnikov s porušeno presnovo maščob, pri aterosklerozi in pri zamaščenosti jeter.

Vedno zeleni gornik (Arctostaphylos uva-ursi) odpravlja zabuhlost oz. otekline tako, da odstranjuje odvečno tekočino iz telesa, pomaga normalizirati metabolizem in pomirja živčni sistem.

Deljenolistna srčica (Leonurus quinquelobatus) deluje blago pomirjevalno.

Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh