Fitoterapija pri disbakteriozi

Značilni znaki disbakterioze so napenjanje, driska, zaprtje, bolečine v trebuhu, splošna oslabelost, slab apetit, glavoboli, omotica, pogoste vaginalne okužbe, okužbe dihal, Chronova bolezen, alegrije, avtoimunske bolezni in kolorektalni rak, saj disbakterioza zlasti v primeru nezdrave prehrane občutno povečuje tveganje za rak debelega črevesja in danke.

Fitoterapija je pri disbakteriozi zelo učinkovita. Zdravilne rastline spodbujajo imunski odziv telesa tako na splošno kot na ravni črevesja, ker zavirajo patogeno floro in spodbujajo razvoj normalnih bakterij Escherichia coli. E. coli je sicer zelo razširjena bakterija v črevesju, nekateri sevi te bakterije pa so za človeka patogeni.   

Glavna prednost fitoterapije je v tem, da patogeni ne razvijejo odpornosti na rastline, kot se to zgodi pri jemanju antibiotikov in sintetičnih protimikrobnih sredstev. Poleg tega lahko kompleks biološko aktivnih snovi vsake rastline zagotovi številne dodatne učinke ob zdravljenju disbakterioze. Popoln učinek je dosežen s kombinacijo več rastlin, ki delujejo protivnetno in zagotovijo normalno delovanje želodca.

Strokovnjaki fitocentra Alfit so razvili formulo, ki ima zdravilni učinek na črevesne bolezni, ki so posledica porušenega pravilnega razmerja mikroflore.

Rastline, ki se uporabljajo v fitoterapiji pri disbakteriozi:

Navadni repinec, Artum lappa (listi): repinčevi listi vsebujejo zanje posebno značilno snov arkciopikrin. To je fitoncid, rastlinska antibiotična snov, ki podobno kot propolis ubija

gram pozitivne bakterije (Bacillus, Listeria, Stafilococcus, Streptococcus, Enterococcus  in Clostridium) in deluje proti oportonistični mikroflori. Poleg tega imajo listi navadnega repinca zelo veliko količino vitamina C in precej pro-vitamina A. Imajo diuretični učinek, spodbujajo potenje, krepijo imunski sistem, zdravijo vnetja in razkužujejo.

Lan, Linum usitatissimum (semena):  ima protivnetni in blag odvajalni učinek. Sluz lanu naredi zaščitno plast po črevesni sluznici, obenem pa na stenah sluznice dalj časa zadržuje zdravilne komponente drugih sestavin čajne mešanice. Zaradi svojih farmakoloških lastnosti se laneno seme uporablja pri vnetnih in ulcerativnih procesih sluznice prebavil (ezofagitis, gastritis, peptični ulkus želodca in dvanajstnika, enteritis, kolitis itd.).

Čaga, Inonotus obliquus: deluje kot protivnetno sredstvo pri boleznih prebavil in kot simptomatsko sredstvo pri tumorjih različnih vrst. Čaga hitro lajša bolečine in dispepsijo (napihnjenost, zgaga, pekoča bolečina, slabost), normalizira delovanje črevesja in izboljša splošni tonus.

Kamilica, Matricaria officinalis ima tri glavne zdravilne lastnosti – protivnetno, antispazmolitično (sprošča gladke mišice in blaži krče v prebavilih) in karminativno (preprečuje kopičenje plinov v prebavnem traktu). Kamilica je sicer eno najboljših ljudskih zdravil za zdravljenje akutnih in kroničnih vnetij prebavil. Vendar pa je terapevtski učinek cvetov kamilice opazen le pri dolgotrajni, dosledni uporabi 2-3 mesece ali celo dlje.

Šentjanževka, Hyperium perfoatum: poleg tega, da šentjanževka dokazano deluje kot naravni antidepresiv, zaradi vsebnosti hipericina deluje tudi protitumorsko in protivirusno (tudi pri hepatitisu C). 

Deljenolistna srčica, Leonurus quinquelobatus povečuje spazmolitični učinek in ima blago sedativno (pomirjevalno) delovanje.

Omenjene rastline v sestavi ALFIT 14 so izbrane tako, da podpirajo druga drugo, zato je protivirusni, protivnetni in spazmolitični učinek toliko močnejši, poleg tega pa ta izbor zelišč normalizira tudi kislost želodčnega soka.

Maria Ana Kolman

Košarica
Na vrh
Na vrh