S KONJI POD NAJVIŠJI VRH SIBIRIJE – BELUHO

PROGRAM POTOVANJA:

1.dan: LJUBLJANA – ISTANBUL –  MOSKVA – GORNO ALTAJSK

Ob 7.30 se zberemo na letališču Brnik, letimo v Istanbul, od tam v Moskvo in v Gorno Altajsk.    

2.dan: GORNO ALTAJSK – KANSKA DOLINA – VERHNIJ UJMON – TJUNGUR – KUČERLA

Pristanemo zgodaj zjutraj. Tam nas bo čakal kombi, s katerim se odpeljemo do 400 km oddaljene vasi Kučerle. Slikovita vožnja po raznoliki pokrajini traja skoraj ves dan: po Čujskem traktu (cesta, ki pelje v Mongolijo – del bivše svilene ceste) do izvira Aržan suj, čez 1700 m visok Semenski preval v Kansko dolino, kjer imamo postanek za kosilo in koncert znamenitega altajskega grlenega pevca Bolota Bairysheva. Nadaljujemo pot čez stepsko pokrajino do Ust Kokse in potem ob Katunu do Tjungura  (v prevodu šamanski boben), nato preko reke v Kučerlo, zadnjo naseljeno vasico pred nenaseljenim območjem okoli Beluhe. Tam nas čakajo domačini in nas pogostijo s tradicionalno  altajsko večerjo. Po večerji se sprostimo v ruski savni in okopamo v Kučerli, ki teče ob naši bazi. Spimo v tradicionalnem altajskem bivališču ailu. 

3.dan:  KUČERLA – DOLINA REKE AKKEM  

Po zajtrku in pripravi vsega potrebnega za pot zajahamo konje in se odpravimo na pot, ki nas najprej vodi čez prelaz Kuzujak (1513m) in nato v dolino reke Akkem, kjer postavimo tabor, zakurimo ogenj in pripravimo večerjo. (20 km, 6 – 7 ur, 600 m višine)

4.dan: OROKTOJ – TUKMAN

Po zajtrku nadaljujemo pot, sprva zmerno, nato pa vedno bolj strmo navzgor po Katunskem hrbtu. Za nami ostaja sibirski gozd, pred nami pa se odpirajo in razprostirajo prelepi gorski travniki z bujno vegetacijo na pobočju gore Tukman, od koder je čudovit razgled na okoliške vrhove in na Beluho.   Tam na višini 2000m postavimo naš drugi tabor. Pred večerjo nam ostane nekaj prostega časa, ki ga izkoristimo za občudovanje okolice, meditacijo, spoznavanje rastlin in njihove zdravilnosti. (7 ur, 15 km, 900 m višine)

5.dan: TUKMAN –  JEZERO KULDU ČEZTERE AILE  

Po pobočjih gora s čudovitim razgledom nadaljujemo pot do jezera  Kuldu Čeztere Aile in nedaleč naprej ob robu  cedrinega gozda na višini 2000 m postavimo tabor. Okopamo se v čudovitem ledeniškem jezeru. Kot povsod na poti, pijemo zdravilno ledeniško vodo.  (6 – 7 ur, 20 km, 2000 m višine)

6.dan:  VRH ČERNAJA – TEKELJU – JARLU – AKKEMSKO JEZERO

Pot iz tabora nas vodi čez  vrh Černaja (3019m) in po planoti, ki jo Altajci imenujejo Šamanska planota, od koder se strmo spustimo v dolino k ledeniški rečici Tekelju, na višino 1800 m. Po kratkem počitku pot nadaljujemo preko slikovitega, izredno lepega področja, kjer je domovanje zaščitenega   snežnega leoparda. Pot nam dodatno krasita še dva čudovita slapova. Iz doline Tekelju se  dvigamo proti ledeniku Mansu na greben nad  dolino Jarlu, sledi   spust v dolino Jarlu (po altajsko Vrata bogov), kjer bomo imeli daljši postanek ob šamanskem kamnu, ki je cilj mnogih romarjev iz vsega sveta. Po tem se bomo spustili do Akkemskega jezera ob vznožju Beluhe, kjer bomo na višini 1950 m postavili tabor za naslednje tri  dni.  
10 ur, 20 – 25 km, 1950 m višine)

7.in 8. dan:  AKKEMSKO JEZERO in SEDMERA JEZERA  

Z doline Akkem se bomo strmo dvignili na planoto pod goro Ak Ajuk in si ogledali vseh sedem jezer, ki imajo različne barve. Altajci pravijo, da je to sveto mesto, ki so ga obiskali vsi modreci – Lao Tse, Buda, Mohamed, Kristus in mahatme. Občudovali bomo ledenike nad planoto in čudovito vegetacijo. Popoldan sledi spust v dolino, kjer nas bo čakala večerja in seveda predavanje o pomenu svete gore Beluhe za ljudstva Altaja. Ker imajo Altajci za vsako reko, goro, jezero in drevesa mnogo legend, mitov in pravljic, je naše druženje ob večerih namenjeno tudi spoznavanju te bogate duhovne zakladnice.   Drugi dan, ki ga bomo preživeli v tem veličastnem okolju, se bomo odpravili do vznožja altajske svete gore Beluhe, mimo kapelice Sv.Mihaela do ledenika, iz katere priteče mogočna reka Akkem. Pod Beluho v osami preživimo nekaj nepozabnih ur. To je naš cilj in čas bomo zato izkoristili za povezavo s sveto goro.

9.dan: AKKEMSKO JEZERO – KARA TJUREK – KUČERLINSKO JEZERO

Od Akkema se vzpnemo na prelaz Kara Tjurek (v prevodu Črno Srce). Pot je dolga in naporna, prelaz na višini 3060 m pa dosežemo po treh urah.  Razgled z vrha prelaza je nepozaben – od tu je najlepši pogled na vse tri vrhove Beluhe. Po krajšem počitku se strmo spuščamo proti dolini reke Kučerle in ob čudovitem Kučerlinskem jezeru postavimo tabor.   (10 – 11 ur, 25 km, 2000 m višine)

10.dan: KUČERLINSKO JEZERO

Dan preživimo ob jezeru. Namenjen je  sprehodom, počitku, meditaciji in različnim zdravilnim in sprostitvenim tehnikam.   

11.dan: KUČERLINSKO JEZERO – SKALNI PETROGLIFI

Po zajtrku pospravimo tabor in nadaljujemo našo pot po dolini reke Kučerle. Pot nas dolgo vodi po značilni sibirski tajgi proti mestu našega zadnjega tabora. Po sedmih urah pridemo do cilja, ki se nahaja nekaj sto metrov od znanih skalnih petroglifov in svetega izvira vode Aržan suj. Sveto mesto – Kujlju s petroglifi ali skalnimi poslikavami starimi več kot 5000 let je bilo nekoč obredno mesto in je to posebno energijo ohranilo do danes. Na tem mestu bomo večer preživeli v popolni tišini, ker smo tukaj gostje duhov.  (7 ur, 20 km, 1500 m višine)

12.dan: SKALNI PETROGLIFI – KUČERLA

Zadnji dan potovanja je pot kratka in razmeroma lahka. Ježo nadaljujemo s spustom ob reki proti vasici  Kučerli. Po štirih urah lepe, slikovite poti ob kristalno čisti reki Kučerli prijezdimo v vas, kjer nas že čaka kosilo. Od kosila do večerje imamo čas za počitek, sprehod do reke Katun ali obisk Tjungura.  

13.dan: VERHNIJ UJMON

Po zajtrku se odpravimo v Verhnij Ujmon, kjer si ogledamo muzej N.K. Roericha in galerijo kamnov. Zvečer nas čaka tradicionalna altajska pogostitev, savna in druženje z domačini, ki nam, kot je običaj, predajo tudi darila. 

14.dan: KUČERLA – UST KOKSA – GORNO ALTAJSK

Zgodaj zjutraj se poslovimo od domačinov in se s kombijem odpeljemo proti Gorno Altajsku, od koder zvečer poletimo proti Moskvi in nato proti Istanbulu.  

15.dan:  ISTANBUL – LJUBLJANA

 Iz Istanbula poletimo ob 6.55 proti Brniku, kjer pristanemo ob 8.05. 

Čez Tekelju

Čez Tekelju

Pod Beluho

POMEMBNO:

– za vstop na zaščiteno področje pod Beluho in na obmejno področje potrebujemo posebna dovoljenja. Postopek pridobitve za tujce je dolgotrajen, zato vloge oddajamo v začetku maja.

  • ruski vizum pridobite elektronsko na povezavi electronic-visa.kdmid.ru/index_en.html, kjer izpolnite obrazec in prenesete skene: stran s podatki iz potnega lista, osebnimi podatki in biometrično fotografijo. Zaradi varstva osebnih podatkov si vsak potnik elektronski vizum uredi sam. Potni list mora biti veljaven še vsaj 6 mesecev od konca veljavnosti vizuma. Zavarovanje asistenca v tujini mora veljati za celotno obdobje bivanja v Rusiji. Vlogo za pridobitev vizuma je potrebno izpolniti ne prej kot 40 dni pred obiskom in ne pozneje kot 4 dni pred obiskom Rusije.  

– znanje jahanja ni potrebno. Konji so izurjeni in vodijo nas izkušeni vodniki.

– pred potovanjem boste dobili vsa navodila za opremo, ki jo potrebujete za potovanje.

– klimatski pogoji v času našega potovanja so podobni kot na naši Pokljuki: čez dan je do 250C, ponoči pa temperature lahko padejo tudi na 50C. Potrebovali boste temu primerno garderobo.

– dodatni stroški so le vaši osebni nakupi daril, za kar potrebujete rublje, ki jih lahko kupite na banki v Rusiji. Naše bančne kartice zdaj v Rusiji ne delujejo.

CENA: 3.880,00 €

– v ceno so zajeti vsi stroški programa, posebnih dovoljenj za zaščiteno področje pod Beluho in vsi transferji.

PRIJAVA:

– število mest je 15

– prijavo potrdite s plačilom avansnega računa v višini 1.500,00 €. Razliko plačate 45 dni pred potovanjem

– pri prijavi posredujte vaš naslov in kopijo potnega lista (levo stran s sliko in desno stran z naslovom)

 – rok za prijavo 30.4.2024

Predstavitev programa bo:
8.5.2024 ob 18h: Turistična agencija Lifetrek, Partizanska cesta 18, Kranj

https://www.youtube.com/watch?v=5EBoNLC7vmQ

https://www.youtube.com/watch?v=RIlkebwlQSo

Košarica
Na vrh
Na vrh